Još jedan bogati  raspjevani klapski vikend je iza nas. Od 26.-28. travnja 2019. održao se osmi dubrovački  festival izvorne klapske pjesme Aklapela.

Aklapela njeguje  tradicionalno klapsko pjevanje, upravo ono koje je priznato i zaštićeno od strane UNESCO-a kao dio svjetske nematerijalne kulturne baštine. Aklapela je festival kojeg s uvijek uredno prate istinski zaljubljenici u tradicionalno klapsko pjevanje. Klapska pjesma u izvedbi uglednih hrvatskih klapa po odabiru umjetničkog ravnatelja dr. Joška Ćalete, odjekivala je ne samo na koncertnim svečanostima, nego i ulicama Dubrovnika i Cavtata.

Naime, po prvi put Aklapela je gostovla u Konavlima,  prvi festivalski koncert u petak 26.04. održan je  u očaravajućoj akustičnoj crkvi sv. Nikole u konavoskim Čilipima. Gostujućim klapama:  Armorin (Zagreb),  Mriža (Split), Grdelin (Zagreb), Oršulice (Vodice) i Vinčace (Novi Vinodolski) domaćini su bile domaće klape : Skontradura i Kaše. Prvo gostovanje Aklapele u Čilipima svojim repertoarom i kvalitetom izvedbe ostavilo je impresivan doživljaj na mnogobrojnu publiku, koja nam je pokazala iznimnu toplinu i gostoprimstvo, što nas obvezuje da se ponovo vratimo.

Program se nastavio u subotu 27. travnja u Kazalištu Marina Držića gdje je uz gostujuće klape nastupila domaća klapa FA Linđo (Dubrovnik).

Tradicionalno, posljednjeg dana festivala, u nedjelju 28.04., u Katedrali Velike Gospe održan je zajednički koncert sudionika 8. Aklapele  na poklon Gradu i njegovim posjetiteljima.

Aklapela je u potpunosti nacionalni glazbeni proizvod koji već osmu godinu zaredom oživljava kulturnu ponudu Grada na pragu turističke sezone. ‘Festival je skromna zahvala generacijama koje su svoje srce i pivačku dušu ostavili u klapskom grugu i tako je prenijeli novim generacijama kantadura i pivača’, kaže dr. Ćaleta dodavši kako vjeruje u očuvanje ovog, autohtono hrvatskog glazbenog izričaja, kao i daljnji razvoj Festivala u godinama koje su pred nama.

 

FOTO: Zoran Marinović