Tijekom liječenja pacijenta u Indoneziji, znanstvenici su otkrili novu “najmutiraniju” verziju koronavirusa. Ovaj soj ima više od 110 mutacija što je dvostruko više od omikrona.

Ova preoblikovana verzija delte prikupljena je iz brisa pacijenta u Jakarti te ima 113 jedinstvenih mutacija od kojih čak 37 utječe na šiljasti protein koji virus koristi da se uhvati za ljude.

Znanstvenici su ovaj zasad neimenovani soj nazvali najekstremnijim koji su ikada vidjeli, no još uvijek nema dokaza da bi se soj mogao proširiti, a kad bi se i proširio stručnjaci navode da to ne bi dovelo do nove karantene.

Pacijent koji je zaražen umjesto da preboli virus u nekoliko tjedana pati od produžene infekcije koja može trajati i nekoliko mjeseci. Infekcije poput ove javljaju se kod pacijenata s kompromitiranim imunološkim sustavom, poput onih s AIDS-om ili onih koji su podvrgnuti kemoterapiji raka pa su zbog toga manje sposobni za borbu protiv virusa.

Ipak, takve infekcije zabrinjavaju znanstvenike jer stvaraju savršene uvjete za mutaciju koronavirusa i tako mu dopuštaju da prijevarom prođe tjelesnu obranu, piše Daily Mail, a prenosi Dnevnik.hr

“Kako se virus širi i nastavlja mutirati, to će neizbježno rezultirati ozbiljnim infekcijama kod najosjetljivijih, a također će povećati broj onih koji trpe teret dugoročnih posljedica infekcije”, rekao je Lawrence Young, virolog sa Sveučilišta Warwick.