Delegacija Europske komisije izvršila je danas formalni pregled projekata u pripremi i provedbi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a koji se financiraju sredstvima EU, a u palači Ranjina prezentirani su im planirani projekti u razvojnoj infrastrukturi cesta i luka od lokalnog i županijskog značaja.

 

Župan Nikola Dobroslavić ovom prilikom istaknuo je važnost izgradnje Pelješkog mosta i dogradnje Zračne luke Dubrovnik istaknuvši kako su žitelji županije u situaciji da prelaskom iz jednog dijela županije u drugi moraju izaći, a potom ponovno i ući u EU.
 

Zahvalio se Europskoj komisiji što je prepoznala važnost tih razvojnih projekata te naglasio kako Županija priprema ili je u visokom stupnju završenosti dokumentacije za izgradnju i dogradnju osam luka u županiji, a riječ je o projektima vrijednim oko 60 milijuna eura.
 

“Najvažniji infrastrukturni projekti u Dubrovačko-neretvanskoj županiji su Pelješki most s pristupnim cestama i DC 414 dionica Sparagovići – Doli, brza cesta Dubrovnik – granica Crne Gore te poveznica cestovne prometne mreže Dubrovačko-neretvanske županije na autocestovnu mrežu Republike Hrvatske kao i poboljšanje prometne povezanosti Pelješca i Korčule”, rekao je župan.
 

“Što se tiče luka planiramo zahvate na luci Perna u Orebiću, Polačište u Korčuli, lukobranu Puntin također u Korčuli, potom luka Trpanj u Općini Trpanj, Prigradica u Općini Blato, Trajektno-putnički terminal Vela Luka, Luka Ubli na Lastovu te Donje čelo na otoku Koločep”, istaknuo je župan Dobroslavić.
 

Nataša Biščević ispred delegacije Europske komisije naglasila je kako se svi moraju dobro pripremiti za buduće financijsko razdoblje 2021. – 2027., a načelnik sektora u Upravi za EU fondove i strateško planiranje Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Damir Šoštarić izrazio je zadovoljstvo radom i stupnjem pripremljenosti projekata u županiji.
Na sastanku je istaknuto kako se razmišlja i o pilot projektu uvođenja putničkih brodova na struju, a jedna od trasa za takav projekt bila bi ona od Orebića do Korčule.
 

Potporu Županiji i njezinim institucijama kao i naporima jedinice lokalne samouprave iskazali su i predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.
Na sastanku su uz župana bili i zamjenik župana Joško Cebalo, zamjenica gradonačelnika Dubrovnika Orlanda Tokić, ravnateljica DUNEA-e Melanija Milić, ravnateljica Zavoda za prostorno planiranje Dubrovačko-neretvanske županije Marina Oreb, v.d. pročelnika U.O. za komunalne poslove i zaštitu okoliša Miho Baće te ostali suradnici.