Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU donijelo je 11. srpnja Odluku o financiranju kojom se Dubrovačko-neretvanskoj županiji dodjeljuju bespovratna sredstva u iznosu od 10.536.054,01 kuna za projektni prijedlog Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve. Radi se o kapitalnom ulaganju u zaštitu Neretve, čime se kroz održivo korištenje prirodne baštine želi pridonijeti društvenom i gospodarskom razvoju ovog područja.

„U dolinu Neretve uložit ćemo više od 14 milijuna kuna kako bi istovremeno očuvali njezinu prirodnu baštinu i potaknuli gospodarski razvoj temeljen na održivom turizmu. Projekt uključuje uspostavu šest novih sadržaja za posjetitelje: Uređenje posjetiteljskog centra i planinarskog doma – rekonstrukciju škole u Baćini, Uređenje izložbenog prostora – postav muzeološke koncepcije za „prvu prostoriju” Prirodoslovnog muzeja u Metkoviću, Uređenje edu-eko kompleksa na brdu Trovro u Rogotinu, Uređenje promatračnice za bioraznolikost na Baćinskim jezerima, Uređenje tematskih staza na Baćinskim jezerima, Uređenje pješačkih staza kroz značajni krajobraz Predolac-Šibenica, Uređenje edu-eko vrta u sklopu OŠ Fra Ante Gnječa u Staševici, Uređenje edu-eko dječjeg igrališta u Otrić-Seocima i Nabava i postavljanje opreme i sustava tehničke zaštite od požara,” istaknuo je župan Nikola Dobroslavić.

Privremena ravnateljica Regionalne agencije DUNEA Melanija Milić pojasnila kako se radi o projektu koji je u travnju 2017. prijavljen na Poziv na dostavu projektnih prijedloga Promicanje održivog razvoja prirodne baštine, a kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija, koji se financira iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. “Za prijavu su bile prihvatljive aktivnosti gradnje i uređenja posjetiteljske infrastrukture koja ima ishođenu svu potrebnu pripremnu dokumentaciju te različite aktivnosti za valorizaciju prirodne baštine i podizanje razine svijesti o važnostima očuvanja zaštićenih dijelova prirode i ekološke mreže Natura 2000. Ukupna vrijednost projekta je 14.048.072,02 kuna, gdje EU sufinancira 75 posto iznosa, dok preostalih 25posto financiraju projektni partneri vlastitim udjelima,” rekla je Milić.

Prijavitelj projekta je Dubrovačko-neretvanska županija, partneri projekta su jedinice lokalne samouprave Grad Ploče i Grad Metković, stručni partner Projekta je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, dok je koordinaciju partnera, ukupnu pripremu projekta i prijavu u svojstvu partnerstva provela Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA.

Opći cilj ovog projekta je održivo korištenje prirodne baštine doline Neretve s ciljem doprinosa održivom društveno-gospodarskom razvoju na lokalnoj/regionalnoj razini. Kroz projekt se planira stvoriti kritična masa zaokruženih jedinstvenog ekoturističkog područja međunarodne važnosti, a jedan od mogućih portfelja turističkih proizvoda klastera Neretve upravo je u domeni održivog ekoturističkih kompleksa/objekata na projektnom području u svrhu zoniranja doline Neretve kao turizma (ekoturizam, cikloturizam, promatranje ptica, enogastro turizam, pješačenje, planinarenje, sportsko-avanturistički turizam). Nadalje, izuzetno je značajno kroz projekt postići i zauzimanje okolišno odgovorne pozicije, što zapravo znači proaktivan odnos prema očuvanju prostora, bioraznolikosti, prirodnih i društvenih resursa. Implementacijom ‘zelenih’ koncepata na svim organizacijskim razinama i razinama poslovanja otvaraju se mogućnosti istinskog održivog razvoja turizma te sukladnog tržišnog pozicioniranja, a što se želi postići provođenjem ovog izuzetno značajnog i velikog projekta.