“Moramo Vas obavijestiti da imamo jednu pozitivnu osobu na koronavirus, a koja je štićenik jednog doma na području Ploča”, rekao je danas na izvanrednoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije načelnik Stožera Joško Cebalo. Riječ je o domu za starije i nemoćne u kojem je ranije evidentirana njegovateljica oboljela od koronavirusa.

U domu je smješteno 12 korisnika. Dvojica korisnika jučer su sa simptomima smještena u Općoj bolnici Dubrovnik, ostalih devet je i dalje u domu. Oni su u samoizolaciji i upravo je u tijeku njihovo testiranje. Bili su već testirani svi djelatnici doma.

Sad možemo konstatirati da je na području županije ukupno 70 osoba pozitivno. Čekamo još 34 nalaza koja su poslana u Zagreb na analizu.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije Mato Lakić rekao je kako su posaznanju o oboljeloj njegovateljici  zvali dom da provjere ima li osoba sa simptomima. “Bilo je još uz ovu osobu dvije osobe čiji su rezultati u tijeku. Čim smo doznali da je netko od štićenika zaražen, pristupili smo izolaciji svih koji su u domu. U tijeku je uzimanje uzoraka zaposlenih i štićenika pa ćemo kroz dan ili dva imati sve kompletirane rezultate”, rekao je Lakić.

Infektolog Stjepan Đuričić rekao je kako su jučer tijekom poslijepodneva u općoj bolnici Dubrovnik zaprimljena dvojicu starijih bolesnika spomenutog doma. Njihovi se rezultati čekaju. “Imaju upale pluća, primaju terapiju, zasad su stabilni. U bolnici se liječi sedam pozitivnih oboljelih, od toga je 11 još u tijeku obrada, čekamo njihove rezultate. Tu su uračunata i ova dvojica od jučer. To su sve ljudi treće životne dobi i bolest poput koronavirusa je tu veliki problem. Treća štićenica doma stiže, najavljena nam je, znamo za njen pozitivan rezultat. Imamo još nekoliko bolesnika koji su prošli tu kritičnu fazu bolesti. Nalaze se u studentskom domu. Još uvijek su pozitivni, neki imaju prve testove negativne pa se nadamo da će današnji biti negativni pa ćemo nadajmo se doći do četvero ozdravljenih”, istaknuo je Đuričić.