Burno je na konstituirajućoj sjednici Županijske skupštine. Nakon što su članovi Mosta bili suzdržani prilikom glasovanja za predsjednicu tog tijela Terezinu Orlić, iz HDZ-a su takav potez osudili i tražili stanku kako bi razmislili o prijedlogu da Pero Jerković iz Mosta bude potpredsjednik skupštine. Nakon stanke HDZ-ov vijećnik objasnio je situaciju.

Teo Andrić (HDZ) – očekivao sam danas drugu priču. Konstituirajuća sjednica danas je trebala biti svečana. Trebali smo pokazati biračima koji su glasali da nam mogu vjerovati. Često nam se događa, gledamo po broju koliko ljudi izlazi, da nam narod ne vjeruje i svi mi ovdje bismo trebali steći njihovo povjerenje. A kako da to učinimo ako se ne možemo dogovoriti između sebe? Pružio sam ruku mnogima koji su bili u prošlom sazivu, drago mi vas je bilo sve vidjeti i onda zakompliciramo priču na ovome. Ovo je strašno! Nepovjerenje! Mene je ovo šokiralo! Maloprije ste skupljali potpise, Jerkoviću su falila dva potpisa i ja sam potpisao. Ako je oporba rekla da je to Jerković, nama je svejedno, koga god se vi dogovorite stavite u odbor. Ali priča mora biti s dvije strane. Ako smo rekli dogovorite se podržat ćemo, a ne da mi damo prijedlog pa da vi to ne podržite. Naravno da ćemo imati redovite i tematske sjednice id a ćemo se prepirati, ali prepirati za to što je najbolje. Ali ako nema povjerenja, onda smo na početku loša startali. Klub HDZ-a i partnera će nakon ovoga u sljedećem glasovanju za gospodina Jerkovića biti suzdržani.

Terezina Orlić (DDS) – Dobili smo novi prijedlog za imenovanje. G. Jerković, jeste li odustali?

Pero Jerković (MOST) – Ja odustajem od kandidature. U međuvremenu je skupljen dovoljan broj potpisa za Fani Favro Bukvić. A što se tiče Andrića – vratit ću se na kampanju koja je pokazala u ove četiri godine skupštine pa smo vidjeli da je u kampanji masu problema ostalo neriješeno iz domene županijske upave. Žao mi je što smo nekome pokvarili svečarska raspoloženja, ali mene ne zanima jednoumlje nego koliko će se raditi. Očekujem od nove predsjednice da će se sazivati ove skupštine malo češće, da točaka bude manje i da više neće biti automatizmom dizanja kartona prema stranačkim opredjeljenjima. Puno je problema, ne možete ih zatajiti. Naš zahtjev za tematskom sjednicom o centru za autizam samo to želi naglasiti i tražiti rješenja. Od predsjednice očekujem da se češće viđamo i rješavamo probleme građana, a ne naše osobne.

Predsjednica je odredila novu stanku od 5 minuta.

Blaž Pezo (HDZ, predsjednik Odbora za izbor i imenovanja) – opet smo se sastali zbog odustajanja Jerkovića. Kandidatura Fani Favro Bukvić je uredna i jednoglasno smo za to glasali.

Prijedlog Nikše Sentića (HDZ) za potpredsjednika skupštine dobio je jednoglasnu podršku.

Prijedlog Fani Favro Bukvić (SDP) za potpredsjednicu skupštine) jednoglasno je usvojen.