U tijeku je Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o radu Župana Dubrovačko-neretvanske županije za prvo polugodište 2022. godine.

Nikola Dobroslavić podnio je izvješće o radu župana.

-Spomenuli smo CGO, Centar kompetenosti to sve znate. Zaštitna brana na Nerevti, izrađuje se nova studija utjecaja na okoliš. Projekt obnove OB Dubrovnik dobivena građevinska dozvola, kandidirat ćemo na eu fondove. Projekt komasacije Konavoskog polja, u pripremi dokumentacije. Intervencije na školskim objektima. Dva projekta energetske učinkovitosti – dvorana Gimnazije i učenički dom u Dubrovniku za koje smo ostvarili financiranje.

Ivo Karamatić (SDP) – Naravno, župan je pokušao fascinirat nizom brojki, ja ću malo banalizirat. Spomenuli ste da je vrijednost milijun tisuća kuna, ja bih da mi netko to objasni. Ja ću vas impresionirat i onda reče milijun tisuća kuna. Imamo tu dobrih matematičara. Ja ću se osvrnut samo na bitne stvari. Projekti koji su izuzetno važni za prometno povezivanje su izgradnja brze ceste Dubrovnik i ZL.

Nijedna aktivnost ovdje nije navedena. 40 godina imamo aktivnosti, ceste nema nigdje. Pa nemojte to navodit. Recite nismo napravili ništa. Recite Župljanima i Konavljanima i dalje ćete imat show na magistrali. Izgradnja ceste Brijesta-Perna, pričalo se o tome i 2009. Na istoj razini s istim pustim željama sve do dana današnjega. Imamo gomilu nekih Centara, tko će to financirat i tko će to radit. Ne može županijski proračun služit da bi negdje plaćao struju, komunalije i da bi negdje uhljebili ljude, a da se benefiti njihovog rad nigdje ne vide. Župan na kraju napominje kako smo nastavili branit interese županije i kaže da su od državnih tijela zatražili oštrije suprotstavljanje srpskih potezanja. Ja nisam vidio da su se oni nešto uzbunili i da ih je tangirala Zračna luka. Ne vidim razloga da se mi pretjerano uzbuđujemo, Hrvatska je dovoljno jaka, nema to smisla. Mislim da je odnos premijera dovoljna poruka našem županu i svemu što radi.

Drago mi je da će se završit dnevna bolnica u Metkoviću. Kaže i da su sve važne vijesti o projektima objavljene i da su sve aktivnosti završene. Projekti koji su puno koštali moraju poslat jasne indicije nakon toga ide to i to. Župan spominje niz škola i to je dobro. Prenamjena stare škole u vrtić izvrsna stvar, apsolutno podržavam. Problemi su sa školom u Rogotinu. Imamo vijećnika koji je rođen u Rogotinu, a nema pojma i kaže da će to župan riješit. Župane ova enormna produkcija Centara, imamo Centar i za pčelarstvo. U ovim materijalima ima 4-5 Centara, jedini benefit je što ćemo obnovit stare škole. Tu netko treba plaćat komunalije, to treba služit građanima. Ja to ne vidim. Mi sve prikazujemo da je naša zasluga. Zna se tko plagira predizborne plakate, sve se zna.

Nikola Dobroslavić – Budući da je vijećnik sve to banalizirao i onda nešto iskrivio, ne mogu se osvrnut. Primijetili ste da nastojim izbjegavat komentare vijećnika, ali ovo je prešlo granicu strpljenja. Pelješki most je za SDP bio iluzija za budale. Radimo Centre, ali nemojte ih dovodit u pitanje. Zračna luka Trebinje nema nikoga tko misli da je to dobro. Ako Vama to ne znači ništa, meni i nama znači i nećemo protiv toga dizat glas. Recite dobro ste napravili, ne vi sve namjerno iskrivljavate!

Ivo Karamatić – to je gomila nebuloza. Bilo je previše netočnih podataka.

Nikola Duper (SJG) – Ja volim županov izvještaj. Sve gleda kroz lijepe očale i svugdje cvrkuću ptice. Prometno povezivanje Županije. Sve je previdjelo činjenicu da će otvaranjem Pelješkog mosta doći do kolapsa u Orebiću. To je trebalo predvidjeti, to dovoljno govori o dugoročnom planiranju. Sramota da je do toga došlo. Cesta Korčula-Račišće, zatajio se ugovor, vijećnicima se dao krivotvoreni dokument. Svi su iznosili kako je sve u redu, ipak smo na prošloj skupštini mijenjali plan ŽUC-a. Zašto ako je sve u redu? Sporan broj ugovora netragom je nestao iako su svi tvrdili da je sve u redu. Tvrdili ste da će se ugovor potpisati brzo, je li potpisan? Na stranu što na previše mjesta nisu utvrđene granice pomorskog dobra, a kao došao je novi Zakon. O tome ni govora. UO za financije trebao bi javno objavljivati trošenje sredstava. Luka Polačišće također financirana eu fondovima, SAFU kaže jedan roku, ravnatelj drugi. Tko laže i tko će tu luku platiti? Luka Perna s njom se ništa ne događa. Fali nam propalih projekata očito, a toliko ih je bilo. Luka Srebreno završen idejni projekt, koliko ćemo ga još puta predstavljati kao veliki uspjeh. Centar za gospodarenje otpadom ukupna vrijednost projekta 400 milijuna kuna. U lipnju 2020. CGO bi trebao izgraditi do 2022., to ste rekli.  Jeste li apsolutno sigurni da će EU financirati ovaj projekt do kraja, ne moguće ga je završiti do iduće godine. EU financira dio, mi financiramo manji dio. Čitati o ekonomskom zaljevu zvuči kao loš vic.

Ivica Dajak (NEZ/MOST) – Mislim da bi izvješće za važnije projekte trebalo imati planirane hodograme. Nadovezao bih se na rokove realizacije i koliko dugo se nekim projektima bavimo. Primjerice govorili ste o problemu zagušenosti prometa u Orebiću, do toga ne bi došlo da je trajektna luka realizirana kad je prvi put imala dozvolu. O tome se govorilo 2011., ne trebate se čudit kad izražavamo sumnje u rokove. Bili smo Cebalo i ja na prezentaciji u Orebiću, bila je ekipa čija bi obećanja trebala nositi određenu težinu. Radovi bi trebali započeti u travnju 2022, to se tad pričalo. Ja se nadam da kasnite i da će to bit u bliskoj budućnosti. Izgradnja trajektne luke kaže početak radova u rujnu 2022, nisu započeli. Ja i dalje podržavam te projekte, ali da su napravljeni na vrijeme ne bi se morali oslanjat na partijske veze. Mislim da bi trebali imati sustav koji rješava takve stvari. Osvrnuo bih se i na odabir projekata koje realiziramo, tu manje krivim Županiju više krivim sustav. Ne vidim volju, ambiciju, dovoljno osluškivanja potreba građana, stvarnu želju da bismo rješavali probleme. Pomoćnici u nastavi, mi nemamo sredstava i ne možemo osigurat sredstva, ako ne možemo raspustimo sve i amo doma. S ove govornice ste rekli da nemamo sredstva.

Ivo Karamatić (SDP) – Čisto da ne ostane nedorečeno i da se ne vadimo na bivšeg gradonačelnika važno je navest činjenice. Ja pitam sve građane vjerujete li županu ili vjerujete svojim očima. Šaljem link vezano za Rogotinsku školu. O problemima svi znaju, trebamo li da se dogodi nesreća.

Terezina Orlić (DDS) – Ja se slažem da se projekti sporo realiziraju, to je iz više razloga. Ne razumijem, imamo četiri godine izbornog ciklusa i svi postavljaju te probleme kao osnovu svog djelovanja i dobiva ili ne dobiva izbore. Je li u projekte dolazi samo ono što se može izgraditi u jednoj godini? Pa nama sve treba, u kojem vremenu će se ostvarit to je drugo.

Ante Damić – Izražavam nezadovoljstvo gdje je vijećniku dopušteno dobacivanje.

Terezina Orlić – Svako dobacivanje iz klupe ćemo počet kažnjavat.

Ante Damić – Gospodine Karamatić po pitanju škole u Rogotinu govorite ne istine. Ono što sam vam dobacio iz klupe to je ista priča koju pričate da nije Pelješki most napravila Županija nego netko drugi.

Ivo Karamatić – Ako je Županija odvojila tisuće na školu u Rogotinu i ako su djeca krenula u školu onako pa to je žalosno.

Teo Andrić (HDZ)– Izvješće župana današnje. Čuli smo da gledamo kroz roze očale, očito ga netko gleda kroz crne očale, a ja ću ga nastojat gledat bez očala. Pa da vidimo kako to izgleda. Ako je jedan od najžešćih govornika iako ga je dosadno slušat, ako je glavna mana ovog izvješća milijun tisuća kuna, onda je izvješće super. Amo završit s pričom rokova. Mnogi od vas su radili projekte. Neki veće neki manje. Kad radite velike projekte događa se da se provedu kasnije. Nije mi drago što kasni, ali to je život.

Marko Giljača (SJG) – Pola rokova je isteklo, mi to nismo uspjeli napravit.