Foto: PixaBay

Cijene goriva opet rastu, a nakon prošlotjednog poskupljenja cijena litre dizela popela se na 11 kuna, najviše što je ikada koštao.

Cijene goriva prošlog su tjedna drastično porasle, a trend rasta se, izgleda, nastavlja i dalje. Kako neslužbeno prenosi stranica cijenegoriva.info po novim cijenama spremnik od 50 litara benzina bit će skuplji za 13 kuna, spremnik dizela poskupit će za 19 i pol kuna, a spremnik plina raste za 15 kuna.

Po trenutno važećim cijenama litra dizela košta 11 kuna što je najskuplja što je ikad koštao. Podsjetimo, u rujnu cu cijene benzina srušile rekordne cijene iz srpnja 2014. godine, a kako izgleda rekordi će se dodatno srušiti sa sutrašnjim danom.

Podsjetimo, cijene goriva i prošlog su tjedna porasle, a dizel je probio granicu od 11 kuna i najskuplji je ikad. Benzin je prošli tjedan poskupio 22 lipe, dizel 28 lipa, a autoplin 7 lipa po litri.

“Osnovni razlog za poskupljenje derivata na domaćem maloprodajnom tržištu je porast cijena sirove nafte na međunarodnim tržištima. Kod nas je sustav formiranja cijena derivata slobodan u smislu da opskrbljivači formiraju slobodno cijene, na temelju cijena uvozne sirove nafte i uvoznih naftnih derivata”, objasnio je za Index profesor na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu Igor Dekanić.

“Kako su cijene rasle na međunarodnim tržištima – a one su rasle zbog covid-oporavka u većini zemalja – tako je došlo do povećanja cijena na maloprodajnom tržištu”, navodi.

Nekadašnji ministar gospodarstva Davor Štern kaže da nema gornje granice cijena.

“Nema gornje granice, kao ni u čemu drugom. Sve će odrediti potražnja. Prestankom covida, odnosno ublažavanjem mjera počela je rasti proizvodnja i potrošnja ljudi, tako da tržište određuje cijenu. Ako bude velika potražnja, bit će velika cijena, a dogodilo se i da se nije ulagalo puno u nove izvore energije”, poručio je Štern za Index.