POSLJEDNJE izvješće Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te Ekonomskog instituta Zagreb o prometu nekretninama u Hrvatskoj otkriva neke zanimljive podatke.

Za početak, promet nekretninama lani je iznosio 60 milijardi kuna – 20 milijardi više nego 2020. Broj kupoprodaja također je bio veći za 30 posto. Najveću cijenu po četvornom metru – više od dvije tisuće eura – ostvarili su prodavači u Dubrovniku, Rovinju, Splitu i Opatiji, dok je u Zagrebu ta cijena u prosjeku iznosila 1600 eura po četvornom metru, piše HRT.

Posebno je zanimljivo da je gotovo polovina nekretnina kupljena gotovinom. Kad govorimo o mogućnosti kupnje nekretnine – najmanje ih si mogu priuštiti stanovnici priobalja.

Brkić: Moguće je da se radi o pranju novca
Ekonomski analitičar Luka Brkić za HRT je rekao da ljudi, pogotovo u nemirnim, nesigurnim vremenima, pokušavaju sa svojom imovinom pobjeći u sigurnije luke – a jedna od njih definitivno su nekretnine.

Brkić je rekao i da APN-ovi krediti dodatno stimuliraju potražnju za stanovima, pa onda i rast cijena.

“A moguće je ići u malo spekulativnije vode i reći da veliki dio koji se kupuje gotovinom ima i spekulativne karakteristike i atribucije, odnosno da je moguće riječ o nekom postotku pranja novca”, rekao je Brkić.

Brkić je rekao i da procjene nekih domaćih i međunarodnih istraživanja pokazuju da bi siva ekonomija u Hrvatskoj mogla biti nešto manje od 30 posto BDP-a.

U Zagrebu cijena novih stanova od lani brutalno skočila
Potražnja za kvalitetnim stanovima i poslovnim prostorima i dalje je veća od ponude. U prvih sedam mjeseci izdano je 7 posto više građevinskih dozvola nego lani. Posla građevinari imaju iako cijene novogradnje dosežu rekordne razine i 20 posto su veće nego lani, piše HRT.

“Mi smo u zadnjih mjesec dana preuzeli par novogradnji i bilježimo velik interes iako je cijena 20 posto veća nego lani. Cijene u prigradskim naseljima za novogradnju su oko 2400 eura po kvadratu dok u najtraženijim kvartovima dosežu i do 5 tisuća eura”, kaže licencirani agent za nekretnine Luka Prica.

No građevinarima nije lako održati kvalitetu zbog enormnog poskupljenja materijala i opreme.

“Povećanje ulaznih troškova, dobave materijala i nepouzdani dobavni lanci definitivno utječu na povećanje cijene. Ako tome dodamo inflaciju i nedostatak radne snage, zaista se susrećemo s izazovnim razdobljem, ali radujemo se novim projektima”, kaže Sanja Kušan iz Alfa stan grupe.

U prvih sedam mjeseci zamjetan je porast građevinskih dozvola. Čak ih je 86 posto za zgrade, što potvrđuje uzlet stanogradnje i u ovo nestabilno vrijeme, prenosi Index.hr.