Članovi Zelene akcije i Srđ je naš Enes Ćerimagić i Đuro Capor održali su danas konferenciju za medije na kojoj su otkrili kako je Aaron Frenkel osobno podnio novi arbitražni zahtjev protiv Republike Hrvatske. Pretpostavljaju kako je opet riječ o odštetnom zahtjevu od pola milijarde eura.

“Na taj način o i pokazuju kao što su i ranije pokazivali da im nije bitno europsko okolišno pravo, pokazuju da im nije bitno europsko pravo i na temelju sporazuma o zaštiti ulaganja između Izraela i Hrvatske su pokrenuli novi arbitražni zahtjev”, istaknuo je Enes Ćerimagić.

“Izgleda da je golferima sudski čekić draži od golferskih palica! Iako gube sudske procese, oni pokreću nove tužbe u nadi da će jedna od njih upaliti”, istaknuo je Ćerimagić koji je rekao i kako je Razvoj golf pokrenuo više postupaka i protiv Zelene akcije. “Unatoč svom tom parničenju od strane golfera, mi nismo nikad odustali od borbe za Srđ, Dubrovnik i javni interes”, poručio je Ćerimagić.

Đuro Capor rekao je kako su pokrenute arbitraže zapravo privatna sudišta gdje nekoliko anonimaca potpuno netransparentno odlučuje o novcima građana. “Radi se o neokolonijalnim postupcima koji su uvedeni u praksu 60-ih godina prošlog stoljeća kada su bivše države gospodarice htjele osigurati pošto-poto zaštitu ulaganja u zemljama koje su nekad bile njihove kolonije dakle zemljama trećeg svijeta”, istaknuo je Capor, a za pogodovanje tvrtki Razvoj golf i samom projektu golfa prozvao brojne lokalne i nacionalne političare. “Vidimo da su akteri pogodovanja koji su služili interesima tvrtke Razvoj golf i dalje prisutni u javnom životu. Radi se o gospođi Šuici, gosparu Vlahušiću, županu Dobroslaviću, Anki Mrak Taritaš, nekadađnjem ministru Vrdoljaku, Zmajloviću, ministru Ćoriću, Vićanu i Ragužu, rukama koje su skakale uvijek kad je trebalo za ovaj postupak.”