Europska komisija želi uskladiti trajanje valjanosti potvrde o cijepljenju protiv covida-19, uključujući učinke booster doza, rekla je povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta.

“Svjesna sam hitnosti i zato Europska komisija s najvećom žurnošću radi na jačanju koordinacije slobodnog kretanja, uključujući duljinu valjanosti i ulogu pojačivača u kampanji cijepljenja”, rekla je eurozastupnicima u Strasbourgu.

Kyriakides je rekla da se o covid-certifikatu vode rasprave s državama članicama te da Komisija namjerava ovog tjedna iznijeti prijedloge.

“Sada smo suočeni s pandemijom koju pokreću, prije svega, necijepljene osobe”, istaknula je Kyriakides i dodala da “cjepivo funkcionira i još uvijek je najefikasniji instrument za čuvanje zdravlja ljudi”, za što postoje čvrsti dokazi.

“Više od 80 posto umrlih nije cijepljeno”
Zastupnici su s povjerenicom za zdravstvo Europske komisije Stellom Kyriakides raspravljali o koordinaciji mjera država članica s obzirom na rast broja slučajeva bolesti covid-19 u Europskoj uniji.

U raspravi je sudjelovala i Sunčana Glavak, HDZ-ova zastupnica iz Kluba zastupnika EPP-a.

“Molim sve one koji zaziru od cijepljenja: razmislite o onima koji umiru”, istaknula je Glavak, dodavši da u Hrvatskoj “dnevno umire oko 60 ljudi”.
Istaknula je da “više od 80 posto umrlih nije cijepljeno” i upozorila je da se ne smije dovesti liječnike u dilemu da biraju koga će liječiti.

Véronique Trillet-Lenoir iz kluba zastupnika Renew Europe istaknula je dezinformacije kao ključan problem pri procjepljivanju.

“Sada trebamo raditi na suzbijanju dezinformacija koje dovode do oklijevanja ljudi kod cijepljenja.”

S njima se nije složio Robert Roos iz Europskih konzervativaca i reformista (ECR), koji smatra da cjepivo nije dovoljno učinkovito, zato što, kako tvrdi, i cijepljeni pojedinci mogu biti prenositelji zaraze.

“Covid-potvrda je promašaj. Stvorila je lažni osjećaj sigurnosti. Nema smisla nastaviti istim smjerom. Moramo razviti suživot s covidom-19”, rekao je Roos, prenosi Index.