Nova varijanta koronavirusa je najznačajnija koju su znanstvenici dosad otkrili, izjavila je Jenny Harries, direktorica britanske Agencije za zdravstvenu sigurnost. Znanstvenici, naime, vjeruju da bi novi soj – B.1.1.529 – mogao biti zarazniji te otporniji na djelovanje cjepiva.

– U tijeku je hitno istraživanje o novom soju kako bi se saznalo više o sposobnostima transmisije, opasnostima i osjetljivosti na cjepivo.

Harries je dodala kako znanstvenici istražuju koje javnozdravstvene akcije mogu ograničiti utjecaj novog soja B.1.1.529.

Znanstvenici u Južnoafričkoj Republici objavili su u četvrtak da su identificirali novu varijantu covida-19 s višestrukim mutacijama koju smatraju odgovornom za velik porast broja zaraženih.

Ta varijanta identificirana je i u Bocvani i Hong Kongu kod putnika koji su stigli iz Južnoafričke Republike. U petak stiže vijest da je novi soj detektiran i u Izraelu. Kako javljaju izraelski mediji, zaraza sojem B.1.1.529 zabilježena je kod putnika koji se iz Malawija vratio u Izrael. Još dvije osobe čekaju rezultate, a sumnja se na novi soj. Svi putnici su cijepljeni s dvije doze.

U međuvremenu su zabranu putovanja iz skupine afričkih zemlja uvele Italija, Češka i Njemačka.

Znanstvenici su kazali da nova varijanta ima najmanje deset mutacija, dok delta varijanta ima dvije, a beta tri. Za sada se posebno brzo širi među mladima.

Britanski ministar zdravstva Sajid Javid upozorio je da još uvijek nemamo dovoljno spoznaja o novoj varijanti, ali da je ispravno biti na oprezu.

Velika Britanija odmah je nametnula zabranu direktnih letova iz šest afričkih zemalja. Britanci i drugi putnici koji se vraćaju iz Južne Afrike, Bocvane, Namibije, Zimbabvea i Lesota morat će u desetodnevnu karantenu prije ulaska u zemlju. Istu zabranuo uveo je i Izrael.

Južnoafričko ministarstvo vanjskih poslova smatra da je to preuranjena odluka. U Ženevi će se danas sastati stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije kako bi razgovarali ima li razloga za zabrinutost zbog nove varijante.

BBC prenosi izjavu strukturalnog biologa sa Sveučilišta Oxford Jamesa Naismitha koji je izjavio da će cjepiva ‘gotovo sigurno’ biti manje učinkovita protiv nove varijante.

– Ovo je loša vijest, ali nije riječ o sudnjem danu, rekao je ističući da će cjepiva i dalje biti učinkovita.

Kaže da mutacije sasvim sigurno sugeriraju da se virus širi brže.

– Ako se varijanta širi brže, neminovno je da će stići u Veliku Britaniju, zabrana putovanja možda će odgoditi njezin dolazak za još nekoliko tjedana.

Profesor sa Sveučilišta Oxford pak ističe da ne treba očajavati.
– Cjepiva će biti učinkovita, a stižu novi lijekovi na koje mutacija gotovo sigurno neće utjecati. Imamo i druge načine kontrole zaraze u bolnicama, rekao je.

Nova varijanta koronavirusa još uvijek nije identificirana u Njemačkoj te ostatku Europe, rekao je čelnik njemačkog Instituta Robert Koch, dodajući da zbog nekih mutacija vezanih za tu varijantu ima razloga za veliku zabrinutost.

– Postoje druge mutacije, koje potječu od nove varijante iz Južnoafričke Republike, čiji je biološki sastav nejasan. Zapravo smo jako zabrinuti, rekao je šef RKI-a Lothar Wieler na konferenciji za novinare.
Više pročitajte na Jutarnji list.