Na 22. maratonu lađa na Neretvi prvi puta će sudjelovati ekipa Satnije mornaričko-desantnog pješaštva, nove postrojbe HRM-a smještene u Pločama

Na 22. maratonu lađa na Neretvi, koji će se održati u subotu 10. kolovoza 2019. prvi puta će sudjelovati i ekipa Hrvatske ratne mornarice. Posadu Hrvatske ratne mornarice čini 16 pripadnika Satnije mornaričko-desantnog pješaštva Flotile HRM-a.

Pripadnici Satnije, pored uspješnog provođenja vježbi i obučnih aktivnosti, od travnja ove godine intenzivno se pripremaju i za sudjelovanje na natjecanju. U sklopu priprema za maraton lađa na Neretvi, ekipa HRM-a sudjelovala je i u nizu preliminarnih utrka kako što su Kup Grada Zagreba, Kup Gospe Karmelske i Kup Svetog Ilije.

Sudjelovanje Hrvatske ratne mornarice na maratonu lađa održava se u svijetlu prošlogodišnjeg povratka Hrvatske vojske u dolinu Neretve.

Naime, od rujna 2018. godine u Pločama je otvorena vojarna “116. brigade Hrvatske vojske” u kojoj je smještena novoustrojena Satnija mornaričko-desantnog pješaštva, postrojba kojom je Hrvatska ratna mornarica dobila nove sposobnosti.

Povratak Hrvatske vojske na jug Hrvatske u funkciji je sigurnosti i pomoći lokalnoj zajednici, civilnim institucijama i stanovništvu. U tom smislu, do inicijative i aktivnog sudjelovanja pripadnika HRM-a na maratonu lađa došlo je iz perspektive razvoja suradnje i zajedničkog života Hrvatske vojske i naroda iz kojeg je Hrvatska vojska i nastala.

Maraton lađa je kulturno-sportsko-turistička manifestacija i natjecanje koje organizira Udruga lađara Neretve, a kojim se čuva tradicija i identitet hrvatskog naroda na području doline Neretve. Natjecanje se provodi od Metkovića do Ploča, na trasi duljine 22,5 kilometara.