Baš kad se povjerovalo da će korona postati tek sporadična infekcija, najnovije vijesti iz europskih zemalja i SAD-a govore suprotno, piše Jutarnjilist.hr.

Sve je više zaraženih novim podvarijantama omikrona, a najviše se bilježi rast BA.5 podtipa. Koliko bi to moglo poremetiti ljetne planove mnogih, teško je prognozirati, ali imunolog s Medicinskog fakulteta u Rijeci, dr. Zlatko Trobonjača, vjeruje da neće biti toliko dramatično kao na početku ove godine jer se dijelom, što preboljenjima, što cijepljenjem, otpornost prema virusu ipak povećala. No, poziva na oprez s obzirom na to da su ukinute sve epidemiološke mjere, što omogućava virusu da se lakše širi.

I najnoviji podaci Hrvatskog zavod za javno zdravstvo pokazuju da se varijante BA.4 i BA.5 sve više šire i u Hrvatskoj. “Uzorci koje smo slali na sekvenciranje u europski laboratorij u zadnjem tjednu svibnja i prvom lipnja govore da se povećao udio zaraženih novim varijantama omikrona. Sekvenciranje uzoraka pokazalo je povećanje udjela varijanti BA.4 i BA.5 s tri na 15 posto u dva tjedna”, kaže mikrobiologinja dr. Irena Tabain, voditeljica odjela za virološku dijagnostiku HZJZ-a. Ti podaci potvrđuju da je i u Hrvatskoj sve više zaraženih novim varijantama omikrona.

U posljednja dva do tri tjedna, usprkos vrućinama i sve većem boravku na otvorenom, Europom su zabrinjavajuće počeli rasti brojevi zaraženih, i taj se val širi geografski od zapada kontinenta prema jugu i istoku. Najgore je u Portugalu, koji je u protekla dva tjedna imao prosječno više od 2000 zaraženih na 100.000 stanovnika, no val je nedvojbeno došao i na hrvatski prag. Austrija je prije dva tjedna imala prosječnu incidenciju od 390 zaraženih, a danas ih ima 744. U susjednoj Sloveniji prosječni je broj već na 223.