Na 12. sjednici Županijske skupštine raspravljalo se o izvješću župana Nikole Dobroslavića za drugi dio prošle godine. Cijelo izvješće pročitajte OVDJE.

Nikola Dobroslavić – osvrnut ću se na pojedine segmente izvješća kako bih ukazao na bitne dijelove kako bih naglasio temeljne projekte koje smo radili u tom razdoblju, a koji su dio naše strategije razvoja ove županije. Dakle, i ovo polugodište osigurali smo stabilnost, transparentnost županijske administracije. naših institucija i društava i osigurali smo funkcioniranje svih proračunskih korisnika unatoč pandemiji. Poznato je da smo imali poteškoće i pokrivali smo sve neželjene situacije. Svi naši proračunski korisnici su mogli uredno funkcionirati. Drugo polugodište obilježili su otvaranje Pelješkog mosta i cesta. To spominjem jer je to projekt ove županijske administracije, premijera Plenkovića i resornih ministarstava. I važno nam je da je taj projekt realiziran nakon puno vremena, ali zadovoljni smo da se to dogodilo.

Okončana je i pandemija, zahvaljujem Vladi i svim jedinicama lokalne i područne samouprave. Uspjeli smo, vratili se sa na predpandemijske godine što se tiče turističkog prometa. 78 posto noćenja smo ostvarili u odnosu na 2019. kad nije bilo pandemije.

Završili smo brojne strateške projekte za županiju. Nastavljeni su radovi na obilaznici Stona. Izrađuje se studijska tj projekta dokumentacija za ceste. Za obilaznicu Brijesta očekujemo dozvole uskoro. Otvorena je Dnevna bolnica, ovih dana se bilježi tisućiti pacijent. Završeni su radovi i opremanje u OB Dubrovnik u dnevnoj bolnici. Vrijedni su 6,5 milijuna eura (i Dubrovnik i Metković).

Počeli su radovi u luci Polačište, izvode se radovi u luci Cavtat, raspisan je natječaj na pristanište Ubli i pred potpisivanjem smo ugovora za izvođenje. Projekt luke Perna, 14,3 milijuna eura i spremno je za ugovor o financiranu, kao i luka Prigradica. Također i Korčula-Račišće očekuje ugovor o financiranju.

Cijelo izvješće pročitajte OVDJE.

Nastavljen je projekt komasacije Konavoskog polja, prve provedene u Hrvatskoj.

U izvještajnom razdoblju DUNEA je provela 36 projekata financiranih kroz projekte prekogranične suradnje.

ŽUC je uredno obavljao svoj godišnji plan, kao i upravni odjeli. Nastavili smo borbu za zaštitu izvorišta rijeke Omble od potencijalne gradnje zračne luke u Trebinju na lokaciji Taleže.

Po izvješću se vidi da su rezultati našeg rada vidljivi.

Otvorena je rasprava.

Pero Jerković (MOST) – na 36. stranici kad se radi o zbrinjavanju otpada onda vidimo za prekrcajne stanice – vjerojatno je kriva informacija, krivo piše da je bilo u lipnju 2023. Vjerojatno su godinu prije zahtjevi predani. Mislim da je brže putovanja kočija prije nego naša korespondencija s ministarstvima.

Postoji informacija da nitko iz naših ministarstava nije reagirao na najavu gradnje aerodroma. Žalosno je da se vi svojim stranačkim kolegama morate obraćati deklaracijama, da je netko propustio vas pitati. Ta deklaracija je ništa, li tužno je da vi morate sami svoje ljude upozoravati na to što se gradi u susjedstvu Dubrovnika. I poziv na transparentnost – pa i onaj s Murtera je dobio dobru ocjenu. Ne predbacujem, ali to vam više nije neka pohvala da ste dobili dobru ocjenu za transparentnost.

Nikola Duper (SJG) – ajktivnosti naše županije djeluju kao da nam želite dokazati da nam županija ne treba. Gradnja Pelješkog mosta je rezultat europskog novca, a vi ste za to zaslužni koliko ja za gradnju opere u Sidneyju. U prošlom izvješću se spominje cestovna infrastruktura Korčula – Račišće, no sad se ne spominje, nema je u izvješću, ona biše ne postoji dakle došlo je do problema. Kad smo mi na to upozoravali, vi ste širili ruke. Bit će? u drugom izvještaju? Nešto se dogodilo. kako ej ta cesta zamišljena i bolje da je propada. Valjda će se sljedeći put više voditi računa o ljudima na Korčuli. Nismo protiv, ali graditi cestu koja će narušiti taj dio obale, nije potrebno. Pokušavamo dati drugačije mišljenje. I Lučino razdolje – hvalite se centrom koji će u početku biti potkapacitiran jer naše općine ne recikliraju, a ako nekad i dođu do toga, onda će biti prekapacitiran tj. preskup. To se Slovencima dogodilo. Naše je istinsko blago pitka voda. Živim u Župi pa moram spomenuti pomorsku infrastrukturu, imamo probleme kao u doba Franja Josipa. Program zaštite okoliša – npr. Grabovica nikad nije sanirana kako treba i još uvijek zagađuje podzemne vode.

Aerodrom Trebinje – u zaključku piše da je ministarstvo obavijestilo Županiju da je od strane ministarstva iz Republike Srpske zaprimilo zahtjev za procjenu štete za okoliš. U prijevodu to znači da će se aerodrom graditi, “dogovorili smo se sa Srbima, a vi župane stanite na loptu”. Meni se tako čini.

Je li se Antunica u Stonu pomaknuo s nula posto recikliranja? Ili se čeka Lučino razdolje? Jesu li oni shvatili da to nije rješenje? To smo svi vidjeli. Kad ćemo to shvatiti? I onda Agencija za gospodarenje otpadom. Ono što je zanimljivo – kaže od čega se veliki dio financira bespovratnim sredstvima EU dok će se preostali dio financirati sredstvima Dubrovačko-neretvanske županije. Koji je to veliki dio? Mi 10 posto? Dakle Europa financira 72? Meni se to ne podrazumijeva.

Žao mi je što niste ispunili obećanje i pozvali obitelji koje imaju slučajeve težih bolesti u svojim domovima. Potrudit ću se ja osobno da nešto napravim. Još samo pozdrav za vas. Ja odlazim iz skupštine. Bio je dogovor da svoje mjesto prepustim i to ću ispoštovati. Sve što je rečeno na ovoj govornici nikad nije bilo na osobnoj razini nego sam htio doprinijeti boljitku naše zajednice.

Ivica Dajak (MOST) – Zadnji put nisam pohvalio, ali sad ću – o obliku izvještavanja – ukupno mi se izvješće čini jasnije, bolje su posloženi parametri. Istaknuo bih iscrpan dio izvješća na projektima lučke infrastrukture, sve se vidi gdje je, kao i pregled aktivnosti za CGO. To što se ja s tim projektom ne slažem, nema veze s izvješćem. Zavrijedilo je pa da to i pohvalim. I dalje ću predlagati poboljšice poput tabelatnog prikaza ili pak rokova kad se previđa sljedeći korak.

O izvješću – forma nije najvažnija nego sadržaj. Pohvalio je župan stranačke kolege, kao da su oni najzaslužniji, ali ja mislim da je 2012. donesena odluka da će se to prijaviti kao EU projekt pa se iza toga sve pripremalo. Kao što sam za manje projekte govorio, da bi se realiziralo, potrebna je sinergija s različitih dijelova spektra. Na volji svih, proračunskim sredstvima cilj je sve kapitalizirati, ali ovako da kao to sve pripadne jednoj osobi je iskaz nepoštovanja prema svim ostalima koji su za to zaslužni.

Rekli ste da za zaobilaznicu Orebića očekuje natječaj na izvođača radova, ali ste ranije govorili da je u tijeku upravni spor oko lokacijske dozvole.

Što je s našom osnovnom djelatnošću? Zaduženi smo za funkcioniranje u školstvu i socijalnom skrbi. koliko su škole spremne za reformu? Brinemo li o dugovima zdravstvenih ustanova? Osiguravamo li kadrove tko će nas liječiti, koliko će ih za 5 do 10 godina još biti na radnim mjestima?

Ovaj put ću reći da izvješću nedostaje hrabrosti. Treba nam da se uhvatimo u koštac s problemima i umjesto rutinskog provođenja, trebamo preuzeti inicijativu.

Nikola Dobroslavić – jasno mi je da neki vijećnici ne mogu po definiciji dobro govoriti o izvješću, ali moraju paziti da budu precizni i da ne govore krive podatke. Dakle. sustav navodnjavanja funkcionira. Imamo 99 ugovora, voda se isporučuje, rekao sam da ć se potpisati ugovor i to nema veze s kvalitetom vode u kanalima. Taj problem ćemo riješiti s Hrvatskim vodama. To košta 25 milijuna kuna.

Ministarstvo gospodarstva je reagiralo na zračnu luku Trebinje. Mi smo dali tome doprinos. Opet smo dobili upit iz ministarstva, ponovili primjedbe i ustrajat ćemo u tome. Nme atu dogovora. S nama nema drugog dogovora nego pošteno.

CGO – mi ćemo tamo preuzimati samo 40 posto otpada iz DNŽ. Ne možemo mi narediti jedinicama lokalne samouprave da recikliraju. Mi nismo u tom dijelu nadležni. Oni imaju svoj status. Naša je briga centar i mi nećemo dopustiti da bude zatrpan.

Trasa u Župi – struka je odlučila. Ima tunela, naravno da ne ide sve po terenu, ima ih dosta i ja ne mislim da je to loše već dobro rješenje. Ja ga ne mogu puno ocjenjivati, ali moramo vjerovati struci. U raspravama su svi pozvani sudjelovati, ali ne može svatko u svakom trenutku tražiti da ima mjerodavnu riječ. I svi su pozvani da u tom trenutku daju svoje mišljenje. U ovom slučaju bit će studija utjecaja na okoliš pa ćemo vidjeti, ali moramo vjerovati struci.

Financije za CGO – 70 posto EU, 20 posto Fond za zaštitu okoliša, 10 posto DNŽ.

Milanović je bio zaustavio projekt Pelješki most. Dubrovački gradonačelnik govorio je da je to iluzija za budale. Nećemo to zaboravljati.

Obilaznica Orebića – u žalbi je, čeka se rješenje. HC će raspisati javnu nabavu čim to bude gotovo na upravnom sudu. Zašto se ne borite tamo da se ne žale za Pernu? Imate vi tamo kolega koji samo podmeću klipove.

Jerković – tek nakon deklaracije je netko reagirao. Žalosno.

Duper – govorite o demokraciji kad je riječ o brzoj cesti. Bilo je jasno da se nama u Župi nikome to ne sviđa, nitko nije rekao lijepe riječi. Dvojica inženjera su se izrazila negativno. I što je vama demokracija? To da bude kako ste vi rekli?

Dajak – o luci Perna – osobno sam s tadašnjom građanskom inicijativom imao više sastanaka.

Teo Andrić (HDZ) – ja bih ovo izvješće pohvalio jer je izuzetno čitljivo, vidljivo napisano. Sadržaj još bolji. Maloprije je rekao Dajak ne gledamo svi istim očima. Jer da gledamo ne bi nas bilo osam stranaka. Kad pogledate i pročitate da se istovremeno na nekim baznim projektima radi 38 stvari pa da vidite da DUNEA radi 35 stvari. Ja mislim da je sve bitno.

A za Dupera – žao mi je što ćete nas napustiti. Uživao sam u vašim nastupima jer uvijek ubacite malo šale. Sviđa mi se vaš način komunikacije jer to što se šalite znači da se slažete s barem 70 posto ovoga.

Krešimir Vejić (HDZ) – ja bih rekao da je izvješće iscrpno, pregledno i sve je pobrojano. Nemoguće je izbjeći da se ne spominju strateške investicije. Mi ovdje raspravljamo o bitnim stvarima i iz tog razloga

Perica Pušić (HSS) – ne sviđa mi se što malo banaliziramo uloge EU fondova u projektima. Postoji nešto što su strateški projekt kao što je Pelješki most, ali mislim da postoji generalni problem u narativu koji se stvorio, a možda ga je potrebno demistificirati. Mi bismo za ono što nam je core business trebali sami realizirati, a EU projekte doživljavati kao prilike da napravimo iskorake naprijed. Bilo bi dobro da uskladimo svoja očekivanja od EU projekata. Mi, DNŽ, smo u ulozi korisnika i ono što je ključno je maksimalno koristiti mogućnosti koje nam stoje na raspolaganju. Nismo ti koji govorimo o programiranju, možemo ga koristiti i usmjeravati, ali kad se programira, ide raspisivanje natječaja i tad je naša uloga u tome da te natječaje i mogućnosti iskoristimo. Naravno da u svemu moramo voditi računa da nam sve to bude svrhovito Dolazim iz tog sektora u okviru ove regije, naše županije  znam da se o tome vodi računa. Čini mi se da iz sjednice u sjednicu problematiziramo EU projekte koji su odobreni i koji se provode, a za koje su pojedinci uložili svoje vrijeme, energiju i znanje.