Gost Dnevnika Dubrovačke televizije bio je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Uoči svečanog spajanja posljednjeg segmenta čelične konstrukcije Pelješkog mosta razgovarao je s našom novinarkom Julijom Dragičević.

Butković je istaknuo kako će cijeli projekt s pristupnim cestama biti gotov do početka sljedeće sezone.

– Svi smo i sretni i zadovoljni da najveći infrastrukturni projekt, dugo najavljivan, dugo očekivan ide svome kraju – komentirao je ministar.

Na pitanje kako napreduje situacija s pristupnim cestama, Butković je kazao kako su tvrtke koje rade na pristupnim cestama nakon početničkih muka usklađene.

Strabag ide jako dobro, čak i prije vremena, prije roka, s Avaxom je bilo određenih poteškoća, ali sada to ide dosta dobro i zadovoljni smo i vjerujem da ćemo to sve završiti kako sam i rekao do lipnja sljedeće godine. Ponavljam bilo je puno problema, ali su Hrvatske ceste kao investitor pokazale da znaju i mogu provoditi ovakav projekt – kazao je između ostalog Butković.

Na pitanje o reakcijama iz Bosne i Hercegovine, točnije o izjavama tamnošnjeg predsjednika županijske udruge “Pomorskog društva BiH” koji je danas kazao kako će “veliko slavlje u vezi spajanja Pelješkog mosta značiti veliku sramotu za Hrvatsku jer je prisvojila teritoriju BiH”, Butković je za Dubrovačku televiziju odgovorio sljedeće.

– Teško je komentirati nešto što ne stoji, Hrvatska spaja svoj teritorij, niti jedno pravo Bosni i Hercegovini se ne uskraćuje. Konačno mi smo na kraju krajeva i prihvatili ono što je BiH tražila još 2007. godine, da visina mosta bude 55 metara, da širina plovnog puta bude 200 metara i mi smo te parametre ugradili u projekt i takav most se i napravio – kazao je Butković.

Na pitanje novinarke je li predsjednik RH, Zoran Milanović koji službeno boravi u DNŽ pozvan na večerašnju svečanost, Butković je kazao kako nije, a dao je zanimljivo obrazloženje.

– Ovo nije otvaranje mosta. Kad bude otvaranje mosta i pristupnih cesta sljedeće godine, predsjednik države će biti sigurno ovdje s nama. Ovdje smo sada u prisustvu predsjednika Vlade, bit će direktor Hrvatskih cesta, ja kao ministar, mi ćemo obići to sve skupa. Ovo još nije otvaranje mosta, a kad bude onda ćemo pozvati predsjednika RH – zaključio je Butković u javljanju uživo u Dnevnik Dubrovačke televizije.

Razgovor možete pogledati OVDJE.