Znanstvenice Monika Grdiša Asić i Daria Milat Vučijević povodom Međunarodnog dana žena, kao i Mjeseca žena u povijesti, održavaju ciklus predavanja na ovu zanimljivu temu. 8. ožujka predavanje je upriličeno u amfiteatru Sveučilišta u Dubrovniku. Grdiša Asić će održati predavanje večeras u 5. lađi u Lazaretima u 19 sati, a tema su joj “Žene na europskim sveučilištima od sredine 17. stoljeća do 1800.” Milat Vučijević će predavanje na temu “Školovanje žena u Dubrovniku od 1867. do 1920.” održati također u Lazaretima u iste ure 22. ožujka.

– Dubrovačka baština sa ova naša dva predavanja obilježava Mjesec žena u povijesti, koji se započeo obilježavati vrlo lokalno u SAD-u ’78. godine. Od ’87. Mjesec žena u povijesti se obilježava na svjetskoj razni, a cilj mu je slaviti postignuća žena na svim poljima. – rekla je Monika.

– Ženska preparandija, odnosno školovanje žena u njoj, zaista je neiscrpna tema. Iako ima poprilično radova na temu školovanja u Dubrovniku posebno se školovanjem žena do sada nisu bavili. – istaknula je Daria.

Razgovor pogledajte u videu.