Kao odgovor na omikron, brzo prenosivu varijantu koronavirusa, sve više zemalja odlučuje se na strože mjere. Hoće li u siječnju omikron uzrokovati peti val epidemije u Europi i Hrvatskoj, trebaju li nam strože mjere za blagdane, može li ubrzano cijepljenje booster dozom zaustaviti širenje omikrona?

Na ta i brojna druga pitanja u emisiji U mreži Prvoga na HRT-u govorili su epidemiologinja iz HZJZ-a Iva Pem Novosel i imunolog sa Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin.

Prije nekoliko dana pojavilo se britansko istraživanje koje tvrdi da bi omikron varijanta mogla biti manje “uspješna” u napadu na pluća od prethodnih varijanti koronavirusa.

“Mi smo sada u jednoj vrsti utrke između širenja virusa i naših pokušaja da saznamo što više o njemu. To istraživanje je pokazalo da omikron slabije zaražava stanice pluća, međutim to su samo stanice “u kulturi”, dakle in vitro. To je vrlo detaljan eksperiment, ali na izoliranim stanicama, tako da treba biti oprezan u interpretaciji tog rezultata”, rekao je Lučin.

“On je optimističan, mi svi želimo u njega vjerovati, ali treba vidjeti kako se virus ponaša u živom organizmu”, poručio je imunolog sa Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin, dodavši da je još uvijek prerano za zaključiti kakva će biti reakcija na plućima s obzirom na infekciju koju izaziva ovaj virus.

Ono što sve brine je pitanje može li omikron varijanta virusa zaobići imunost koju su brojni stekli što preboljenjem što cijepljenjem.

“Sva su predviđanja da, s obzirom na mutacije koje su se našle, može zaobilaziti imunost, i to onu koja je nama u ovome trenutku u borbi protiv širenja virusa najvažnija, a to je imunost protutijelima. Pitanje je koliko te mutacije koje je nakupio utječu na biološko ponašanje. Ono što je sigurno – puno brže se širi, čini se da se broj novih slučajeva duplicira unutar dva dana, stoga postoji opasnost od naleta velikog broja infekcija ovim virusom”, ustvrdio je Lučin.

Kaže da su prva istraživanja koja su se radila pokazala da serumi, odnosno antitijela slabije štite, što je bilo za očekivati s obzirom na mutacije.

“Kasnije su se pojavila istraživanja koja su sugerirala da booster doza značajno povećava učinkovitost zaštite, tih je istraživanja već poprilično. Ono što treba očekivati je da će cijepljenje i docjepljivanje sigurno štititi od ovog virusa neovisno o tome što su antitijela malo slabija, ona postoje i ona su ključna za sprječavanje težih kliničkih oblika bolesti, što će sigurno smanjiti pritisak na bolnice, čega se svi najviše plašimo”, rekao je Lučin, prenosi Index.