Osobe vrlo bliske predsjedniku Kluba zastupnika HDZ-a Branku Bačiću i predsjedniku Ustavnog suda Miroslavu Šeparoviću, koje se smatra vrlo utjecajnima u rodnom Blatu na Korčuli te ih mnogi ondje proglašavaju neformalnim „gazdama“ tog mjesta, kroz niz iznimno dvojbenih radnji, po svemu sudeći, teško su oštetile jednu lokalnu udrugu s višedesetljetnom tradicijom – Autoklub Blato – za iznos od najmanje 2,8 milijuna kuna, dok je šteta za državni proračun procijenjena na 800 tisuća kuna, piše Nacional.

Državno odvjetništvo je prije tri godine pismeno upozoreno na njihove rabote, no odbacilo je kaznenu prijavu u tom slučaju, za razliku od jednog predmeta u drugom dijelu Hrvatske, u Karlovcu, gdje su za jednake manevre glavni akteri bili kazneno prijavljeni. DORH je pritom samo jedna od institucija koje su tu postupale, u najmanju ruku, neobično i pritom su ostavljale dojam da idu na ruku osobama s političkom zaštitom na visokom nivou.

Ovih nekoliko rečenica sukus su afere koja već mjesecima i godinama potresa taj dio Korčule, a koju je Nacional rekonstruirao kroz niz dokumenata, zapisnika, prijava i svjedočenja – a na koncu i razgovorom s tajnikom Autokluba Blato Ivanom Milatom, koji je na tu temu odlučio otvoreno progovoriti. Upravo je on osobno, nakon odbijenice Državnog odvjetništva, kroz građansku tužbu podnesenu na proljeće ove godine ponovno pokušao razotkriti mutan proces u kojemu se udrugu s više stotina članova oštetilo za višemilijunski iznos, a u perspektivi – barem kako on vjeruje – nastoje joj se oduzeti imovina i, posredno, djelatnost zbog koje je prije pedesetak godina i osnovana: lokalna stanica za tehnički pregled vozila, odnosno dozvola za obavljanje te unosne djelatnosti.

Ironijom slučaja ovo je već drugi put u povijesti da Autoklub Blato sudskim putem nastoji zaštititi svoje nesporno vlasništvo – prvi put se to dogodilo u ranim devedesetima, kada je spomenuta stanica za tehnički pregled potpuno nezakonito pripojena tadašnjem poduzeću Blato d.d., koje je kasnije završilo u stečaju i bilo privatizirano, što je pravomoćno dokazano tek 2005. godine. Potom slijedi nekoliko godina borbe za ulazak u posjed tih nekretnina, što je okončano ovrhom 2009. godine.

Članak u cijelosti pročitajte OVDJE.