FCW

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji i dalje je 26 slučajeva koronavirusa, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije na današnjoj konferenciji za medije.

Župan Nikola Dobroslavić rekao je:  “Građani se pridržavaju uputa, no nažalost imamo jedno kršenje samoizolacije. Ostali daju svoj doprinos ovoj situaciji jer moramo biti svjesni da stiuacija u kojoj se nalazimo imamo naizzloženije medicinsko osoblje i mi im možemo pomoći jedino pridržavanjem mjera i uputa”, istaknuo je župan.

Načelnik županijskog stožera Joško Cebalo izvijestio je kako je do danas 189 uzoraka upućeno u Zagreb, čekaju se 24 nalaza jučer upućena prema Zagrebu. Sedam je ljudi u bolnici, 19 u samoizolaciji, a četiri u karanteni.

Jedno kršenje samoizolacije zabilježeno je u protekla 24 sata, a nažalost preminule su tri osobe od posljedice. “Nadam se da će nam to svima biti dodatan razlog i dokaz što se sve može dogoditi ako ne poštujemo mjere koje su nam zadane od strane Nacionalnog stožera”, rekao je Cebalo.

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić rekao je kako je u bolnici smješteno sedam pacijenata sa dokazanim Covid-19. Svi su dobrog općeg stanja. Ima još nekoliko pacijenata koji su još u izolaciji, čekaju se nalazi koji će biti tijekom dana. Nije bilo nove zaraze među djelatnicima bolnice i to je još uvijek jedan liječnik koji se dobro osjeća.

“Jučer smo imali i prvu izliječenu osobu u našoj županiji. Riječ je o ženskoj osobi koja je zabilježena kao četvrta oboljela. jučer je puštena na kućnu njegu uz određene mjere predostrožnosti”, istaknuo je Bekić.

Svakog dana od 10 do 13 sati uzimaju se uzorci u za to prilagođenom objektu ispred OB Dubrovnik. Bekić je pozvao građane da se pridržavaju tih sati zbog specifičnih uvjeta.

Načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević kazao je kako je jučer na području DNŽ zatečeno na punktovima bilo samo 14 građana koji nisu imali valjane propusnice. “Imali smo nekoliko upita građana o trgovinama građevinskog materijala. Te su trgovine izuzete iz zabrane uz uvjet da je riječ o maloprodaji i unaprijed najavi dolaska”, kazao je Pavličević.

Na novinarski upit Pavličević je rekao kako nije bilo zabilježenih slučajeva pokušaja prevare građana u našoj županiji i pozvao je građane da jave ukoliko znaju za takve slučajeve kako bi se oni spriječili.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije Mato Lakić rekao je kako su dosad obrađeni kontakti od jučer. Ukupno 234 kontakta obrađena. “Želio bih naglasiti da nam je prioritet da ne dođe do grupiranja oboljelih u zdravstvenim institucijama i Domovima za starije”, rekao je Lakić.

Komentiraj

FCW