Iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje odgovorili su na naš upit vezano za nove kriterije dodjele potpora u programu očuvanja radnih mjesta. Njihov odgovor prenosimo u cijelosti.

Prema novoj odluci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, poslodavcu se može odobriti korištenje potpore za srpanj za sve radnike ako više od 70 posto radnika posjeduje EU digitalnu Covid potvrdu. Zašto je došlo do ove izmjene?

Kriterije za provedbu mjere Provođenje programa zadržavanja radnika u djelatnostima smanjene gospodarske aktivnosti za srpanj 2021. donosi Upravno vijeće HZZ-a. Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Hrvatski zavod za zapošljavanje kontinuirano prate stanje na tržištu rada te ovisno o istima razmatraju daljnje aktivnosti.

Kako će se isplaćivati potpore ukoliko poslodavac preda zahtjev, a manje od 70 posto radnika ima digitalne Covid potvrde?

Poslodavcu se može odobriti korištenje potpore za srpanj za sve radnike za koje poslodavac traži potporu ako do zaključno 25. kolovoza 2021. godine 70 i više posto radnika za koje poslodavac traži potporu posjeduje EU digitalnu COVID potvrdu ili su stekli uvjete za dobivanje iste sukladno pravilima o izdavanju EU digitalnih COVID potvrda u Republici Hrvatskoj. (70  i više % Covid-potvrda = 100 % potpore).

Ako na dan 25. kolovoza 2021. manje od 70 posto radnika za koje poslodavac traži potporu posjeduje EU digitalnu COVID potvrdu ili su stekli uvjete za dobivanje iste, tada se postotak potpora može odobriti sukladno postotku radnika sa EU digitalnu COVID potvrdama ili koji su stekli uvjete za dobivanje iste od ukupnog iznosa potpore za sve radnike za koje poslodavac traži potporu.(Manje od 70 % Covid potvrda = proporcionalno tj. jednako postotku Covid-potvrda od ukupnog iznosa potpore).

Hrvatski zavod za zapošljavanje će do podataka o posjedovanju EU digitalnu COVID potvrdu ili stečenim uvjetima za posjedovanje EU digitalne COVID potvrde doći na temelju razmjene podatka sa nadležnim tijelima.

Zašto se za određene djelatnosti ( ostale uslužne djelatnosti, prevoditeljske djelatnosti i izdavačke djelatnosti) više neće izdavati potpore?

Potporu mogu zatražiti poslodavci iz određenih djelatnosti čija je gospodarska aktivnost najviše pogođena trenutnim epidemiološkom stanjem.

Kako će se kontrolirati imaju li svi radnici, koje je poslodavac prijavio za dobivanje potpore, digitalne Covid potvrde?

Hrvatski zavod za zapošljavanje će do podataka o posjedovanju EU digitalne COVID potvrde ili stečenim uvjetima za posjedovanje EU digitalne COVID potvrde doći na temelju razmjene podataka s nadležnim tijelima. Dakle, HZZ će temeljem razmjene podataka s nadležnim tijelima dobiti podatak, tj. postotak radnika (bez osobnih podataka o radnicima) koji imaju EU digitalnu COVID potvrdu ili su stekli uvjete za dobivanje iste sukladno pravilima o izdavanju EU digitalnih COVID potvrda u Republici Hrvatskoj.

Hrvatski zavod za zapošljavanje nije nadležan utvrđivati niti tumačiti koji su uvjeti za dobivanje COVID potvrde već razmjenom podataka dobiva isključivo statistički podatak.