U večerašnjoj emisiji ‘Točka gledišta’ urednice i voditeljice Marije Njavro na temu komasacije Konavoskog polja gostovali su Konavljani Niko Drobac i Pero Kojan.

Već je utvrđeno koji dio Konavoskog polja obuhvaća komasacija. Načelnik općine Konavle Božo Lasić prije nekoliko dana za Dutv je otkrio kako komasacijska gromada obuhvaća cijelo područje koje je 1962. i prije 1962. država nacionalizirala i oduzela. Dakle to je taj dio kojeg se komasira.

Uskoro slijedi sastanak s vlasnicima zemljišta koji su ušli u komasacijsku gromadu, a jedan od njih je upravo Niko Drobac koji je skupa s Perom Kojanom komentirao ovu aktualnu temu.

Ono na što sad treba staviti fokus da imamo situaciju kakvu imamo, da Konavosko polje ide u komasaciju, da će se nešto dogoditi, da će se napokon raščistiti nekakvi odnosi. Sadašnja situacija je neodrživa, kako krajobrazno tako i na način na koji se koristi. Ono što nedostaje, nedostaje ta javna rasprava, a i ideje što i na koji način – istaknuo je Kojan te dodao da se neće dobiti ništa ako ekonomski ne budemo gledali kroz tu cijelu prizmu i priču Konavoskog polja.

Ne smijemo dozvoliti da dobijemo nekakva velika poduzeća tipa iz Kutjeva – komentirao je Kojan spomenuvši ponovno kako prvenstveno općina u ovom slučaju treba provesti jednu javnu raspravu, iskazati zainteresiranost ljudi, imaju li ideje – kazao je.

Dio koji će ostati vlasnicima, zakonitim nasljednicima, ja se ne bojim da će poći u tuđe ruke – komentirao je Niko Drobac.

Na pitanje misli li da Konavljani neće dati svoju zemlju strancima, Drobac je odgovorio:

Ako je i daju vrlo precizno će znati koliko daju, zašto daju i kakav će njihov biti prihod. Ali me zaista strah za državno vlasništo. Iskreno me strah, jer država se dosad nigdje nije pokazala kao domaćin, pogotovo kad je u pitanju poljoprivredno zemljište– odgovorio je Drobac.

Ukoliko ste propustili emisiju u cijelosti možete pronaći na našem youtube kanalu te reprizno pogledati u četvrtak od 15 sati.