Promet Pelješkim mostom od ponoći je otvoren u oba smjera. Cijeli jučerašnji dan bio je obilježen otvaranjem ovog zaista važnog mosta kojima je povezano hrvatsko kopno i na koji se čekalo godinama.  Njime je, kako je jutros za N1 izjavio Slaviša Babić, voditelj odjela za promet HC-a, prošlo već oko 1.500 vozila.

Načelnik postaja granične policije Metković Jurica Volarević za N1 je kazao je promet preko GP Klek pao za 50 posto.

“Promet je od trenutka otvaranja mosta pao za 50-ak posto. Dosad je preko granice prešlo oko 1.200 putnika i 600 vozila”, kaže Volarević.

“Svi znaju da je most otvoren, postoje i znakovi koji preusmjeravaju promet na most, nemamo nešto upita”, govori.

Što se tiče teretnih vozila, on kaže kako ne očekuju gužvu na graničnom prijelazu. Policija radi kao i dosada, a promet će sigurno pasti i granični prijelaz će se raseretiti, kaže Volarević.

Most, čija je cjelokupna čelično-betonska konstrukcija ispod i iznad vode zajedno teška kao 30 Eiffelovih tornjeva, financiran je iz EU-ovih fondova s bespovratnih 357 milijuna eura (85 posto troškova), a na njemu je tijekom deset godina radilo nekoliko vlada.

Most prelazi preko morskog tjesnaca širine 2140 metara, dug je 2404 metra, s plovidbenim profilom ispod mosta 200 puta 55 metara.

Gospodarski je iznimno značajan za cijelu državu, ponajprije Dubrovačko-neretvansku županiju, a njegovim otvaranjem dokinut je teritorijalni diskontinuitet nastao prije više od 300 godina kada je tadašnja Dubrovačka republika prepustila dio obale Otomanskom carstvu.