Dr. Angelique Coetzee, predsjednica Južnoafričkog udruženja liječnika i prva osoba koja je uočila novu varijantu koronavirusa kod pacijenta, u osvrtu za Daily Mail komentirala je ‘histeričnu reakciju’ Velike Britanije na pojavu omikrona.

Odmah na početku poručila je kako smatra da su predviđanja da će Britanija do kraja mjeseca imati do milijun slučajeva te će NHS biti preopterećen s do 10.000 hospitalizacija dnevno, vjerojatno uvod u priču o ponovnom otkazivanju Božića i lockdownu za Novu godinu. Smatra da je upozorenje premijera Borisa Johnsona da Veliku Britaniju čeka ‘plimni val’ infekcija omikronom ‘na rubu histerije’.

– Trebate samo pogledati što se događa u Južnoafričkoj Republici, gdje su zabilježeni prvi slučajevi omikrona, da bi shvatili da je ovakva reakcija nesrazmjerna s rizicima koje ova varijanta nosi, poručila je.

– Čini se da je novi soj neko vrijeme cirkulirao u JAR-u, a prethodno je zabilježen u Bocvani. Moja dužnost je bila da prijavim zabrinutost. Ne žalim što sam to učinila, ali sam zapanjena reakcijom svjetskih čelnika koja je uslijedila, kada su Velika Britanija i neke druge europske države nametnule stroga ograničenja na putovanja te produžile karantenu.

– Rekla sam tada da ne znamo ni približno dovoljno o omikronu da bismo nametali takva ograničenja. Sada sam još više začuđena najnovijim izjavama britanske vlade, s obzirom na saznanja o omikronu u posljednja četiri tjedna. Radila sam s pacijentima koji su se zarazili novim sojem koronavirusa i mislim da je sigurno reći da znam više od većine o učincima koje može imati na ljude, napisala je.

Istaknula je da kao liječnica opće prakse radi već 33 godina te da je ona prvi kontakt pacijentima.

– Mi se bavimo pravim ljudima, a ne statističkim projekcijama i mogu vas uvjeriti da su simptomi kod pacijenata kod kojih je identificiran omikron vrlo blagi u usporedbi s onima koje vidimo kod pacijenata zaraženih puno opasnijom delta varijantom.

– Ne morate mi vjerovati na riječ. Vidjela sam dosta pacijenata s omikronom koji su prije imali delta varijantu i reći će vam da su sretni što su drugi put imali omikron, iako nitko ne može biti sretan što je obolio od covida-19, poručila je.

Otkrila je na koje simptome se žalio prvi pacijent zaražen omikronom.

– Došao mi je mladić koji je mislio da je predugo bio na suncu jer je radio vani. Pacijenti obično imaju bolove u mišićima, glavobolju i malo su umorni, ali ne pogoršavaju se nakon toga. Nakon pet dana stanje se popravlja i to je to, rekla je.

Napominje da u dijelu Južnoafričke Republike, u kojemu radi, nije bilo puno pacijenata koji su zbog omikrona završili u bolnici. Većina se liječila kod kuće uz primjenu protuupalnih lijekova, poput ibuprofena.

Naglasila je da je većina pacijenata zaraženih omikronom necijepljena.

– To sigurno nije argument protiv cijepljenja, ne mogu dovoljno naglasiti važnost istoga, ali umirujuća je spoznaja da se čak i nezaštićeni pacijenti puno lakše bore protiv omikrona nego protiv delte.

Dr. Coetzee ističše kako je suvišno pričati o lockdownu s obzirom da je do današnjeg dana oko 23,5 milijuna Britanaca primilo tri doze cjepiva.

– Razočarana sam takvim nepromišljenim reakcijama britanske vlade. Oni nemaju nikakve veze s onim vidimo u Južnoafričkoj Republici, gdje ljudi gotovo da uopće ne spominju omikron. Kao što je jedan korisnik Twittera komentirao: Covid je postao britanska neuroza, poručila je liječnica u osvrtu za Daily Mail.

Podsjetimo, Boris Johnson jučer je potvrdio da je najmanje jedan pacijent u Britaniji umro nakon zaraze omikronom te istaknuo da moramo zaboraviti na ideju da je to na neki način blaža verzija virusa.

Ministar zdravlja Sajid Javid upozorio je da se omikron varijanta virusa širi nevjerojatnom brzinom i da na nju sada otpada oko 40 posto zaraženih u Londonu, prenosi Jutarnji list.