Kulturna baština jedna je od najvažnijih turističkih vrijednosti koja pridonosi
zapošljavanju i regionalno održivom razvoju, te oblikovanju regionalnog, nacionalnog,
ali i europskog identiteta.
Glavni dio projekta energetske obnove restorana Konavoski dvori dovršen je u
planiranom roku 1. srpnja 2020. te je restoran ponovno otvoren za sve posjetitelje.
Svojim inovativnim rješenjima restoran jedinstvenog ambijenta i neodoljivih delicija
Konavoski dvori time je ojačao gastronomsku ponudu Dubrovnika i Konavala.
Ovaj projekt poseban je po tome što se restoran nalazi na području zaštićenog
kulturnog dobra – dio kulturne i prirodne baštine Konavala – ujedno i zaštićenog
prirodnog krajobraza. Projekt je sufinanciran bespovratnim sredstvima Europske unije
iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Cilj je projekta pridonijeti rješavanju problema kao što su loša toplinska zaštita zgrade
ugostiteljskog objekta, zastarjela i energetski neučinkovita tehnološka rješenja te
nedostatak suvremenih energetski učinkovitih i OIE tehnoloških rješenja koji
onemogućavaju restoranu Konavoski dvori stjecanje statusa „eko-zelenog restorana”.
Status „eko-zeleni restoran“ odnosi se na restorane koji se brinu o održivom razvoju i
svojim djelovanjem pridonose zaštiti prirode i okoliša. Prvenstveno se to odnosi na
korištenje organskih namirnica u pripremi jela, upotrebu obnovljivih izvora energije
(sunce, voda, zrak), upotrebu održivih građevnih materijala i ekološke mobilne
opreme, učinkovito korištenje vode, smanjenje otpada i onečišćenja te upotrebu
ekološki prihvatljivih sredstava. Projekt je obuhvatio potpunu obnovu ovojnice
restorana Konavoski dvori, što je uključilo ugradnju toplinske izolacije na svim
građevnim dijelovima zgrade. Ugrađeni su solarni kolektori za pripremu potrošne
tople vode i fotonaponska elektrana. Modernizirao se sustav grijanja, hlađenja i
ventilacije kroz ugradnju sustava s dvije dizalice topline (zrak – voda). Također,
zastarjela i energetski neučinkovita tehnološka rješenja u procesu pripreme, obrade i
čuvanja hrane (kuhinja), kao i u sustavu rasvjete zamijenjena su novim, energetski
učinkovitijim rješenjima. Uvođenjem sustava daljinskog očitanja potrošnje i
proizvodnje energije i sustava kontrolnih mjerila energenata kontrolirat će se
postizanje cilja projekta.
Uspješna provedba projekta omogućit će restoranu Konavoski dvori da postane prvi
„eko-zeleni restoran“ u Hrvatskoj, što će dodatno povećati svijest gostiju i građana o
značaju ovog prostora i ulozi Konavoskih dvora u turističkoj promociji Hrvatske i
dubrovačke regije.
U Konavoskim dvorima naglašavaju da se okusi ne rađaju, već desetljećima stvaraju.
U pripremi najukusnijih specijaliteta iz cijele Hrvatske restoran koristi namirnice iz
lokalnih OPG-ova i malih hrvatskih ekoproizvođača.
Ukupna neto vrijednost projekta: 5.202.668,23 kn
Iznos bespovratnih sredstava iz EU fondova: 3.648.806,87 kn

Potpuni završetak projekta očekuje se ugradnjom kose podizne platforme za osobe
slabije pokretljivosti, kao i punionice za električna vozila.
U oblikovanju i realizaciji projekta vodeću ulogu su imali Lea Đurović Ruso (Proto-Arch
d.o.o.), Marin Gospić (Protect&Eco d.o.o.), Pavo Đivanović (Zajednica ponuditelja
tvrtke Kont d.o.o., Elektro – team d.o.o., Tehnoelektronik d.o.o.), također tvrtke
izvođači Prestige Trade d.o.o. i Ellabo-IND d.o.o.