Screenshoot: DUTV
FCW

Na području Dubrovačko-neretvanske županije od koronavirusa oboljelo je 9 muškaraca i 13 žena od 24 do 73 godine, kazao je na redovitoj konferenciji za novinare Stožera DNŽ, dr. Mato Lakić ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Na novinarsko pitanje zašto se u našoj županiji ne testira više ljudi, Lakić je pojasnio da se blaži slučajevi neće testirati.

– Normalno je da ne testiramo blaže slučajeve. Ograničenja u količini brisova, ne samo u Dubrovniku i Hrvatskoj, već u cijelom svijetu, nas prisiljavaju da s testiranjima budemo racionalni. Onaj tko ima blažu sliku bolesti, stoji doma, isto kao da mu je dokazana zaraza – odgovorio je Lakić i dodao:

– Trenutno imamo određenu količinu briseva, za svaku osobu trebamo dva brisa, mi ih imamo, naručili smo ih, ali cijeli svijet traži brisove, ne može ih se proizvesti toliko koliko ih treba, zato smo racionalni.

Lakić je kazao i da je deset zaraženih je s područja Općine Konavle, dvoje iz Župe dubrovačke, devet s područja Grada te jedna osoba s Korčule.

– Obradili smo 200 novih kontakata i svima smo dali upute o ponašanju. Pohvalio bih mnoge, koji se ponašaju odgovorno i nude nam pomoć. Pohvalio bih Polikliniku Glavić, koja nam se stavila na raspolaganje s opremom, ljudstvom i logistikom. Nadam se da će to biti poticaj svima da svoje kapacitete stave na raspolaganje Stožeru – kazao je Lakić.

Komentiraj

FCW