Foto: PixaBay

Cijela Austrija bi se od ponedjeljka mogla naći u lockdownu, javljaju tamošnji mediji.

Kako navode, vladajući su razradili različite scenarije u cjelonoćnom sastanku koji se održao u hotelu na Achenskom jezeru.

Kako navodi list Heute, pozivajući se na izvore bliske vladajućoj koaliciji, od ponedjeljka bi cijela Austrija trebala biti u gotovo potpunom lockdownu. Očekuje se zatvaranje ugostiteljskih objekata i uslužnih djelatnosti, dok bi škole i vrtići trebali biti otvoreni samo za djecu radnika zaposlenih u djelatnostima od esencijalnog značaja za funkcioniranje društva.

Jedino što bi radilo su supermarketi i ljekarne. Kretanje bi bilo zabranjeno, osim za odlazak u nabavku namirnica, u ljekarnu ili kod liječnika. Zasad je poznato da bi lockdown trebao trajati najmanje 10 dana, a po isteku tog roka odlučit će se hoće li se produljiti za još 10 dana.

Austrijski mediji navode da će lockdown za necijepljene ostati na snazi neovisno o trajanju lockdowna za cijelu populaciju.

Konačna odluka o lockdownu trebala bi biti objavljena u podne.
Kako javlja ORF, vladajući su raspravljali i o mogućem uvođenju obaveznog cijepljenja. Taj medij navodi da se razgovara o prijedlogu da se od siječnja sljedeće godine obavezno cijepljenje propiše zakonom. Kršenje te obaveze kažnjavalo bi se visokim novčanim kaznama ili zatvorom, navodi ORF.

Time bi Austrija postala prva zemlja EU u kojoj bi se uvela opća obaveza cijepljenja, navodi ORF.

Podsjetimo, dvije austrijske regije najpogođenije pandemijom koronavirusa, Salzburg i Gornja Austrija, već su najavile da će od ponedjeljka uvesti karantenu za cijelu populaciju.

Jučer je Austrija imala 15.145 novih slučajeva zaraze. U Salzburgu ih je bilo 1700, a u Gornjoj Austriji, regiji čiji je glavni grad Linz, 1600. Obje regije imaju najnižu procijepljenost u zemlji, prenosi Index.