U tijeku je 12. sjednica Županijske skupštine koja je otvorena prijedlogom za dopunu Poslovnika.

Igra Šain Kovačević u ime kluba Srđ je Grad, Nova lijevica predložila je dopunu Poslovnika, te predložila izmjenu trajanja aktualnog sata zbog kratkog vremena za postavljanje pitanja od važnosti cijele županije.

Da zajednički omogućimo vijećnicima da postavljaju pitanja i obavljaju svoje dužnosti. Predlažemo i otvoreni smo za raspravu između sadašnjeg prvog i drugog sata. U ovoj se točki ne uračunava vrijeme u kojoj govore župan i predsjednica županijske skupštine i vrijeme onoga koji odgovara na pitanje.

TEREZINA ORLIĆ

Od prvog dana je od nas svih iniciramo promjenu Poslovnika i molimo za pisanim prijedlozima. Sinoć ponoća manje kvarat dobili smo prvi put pisani prijedlog kluba vijećnika, vi ste obrazložili konkretno. U međuvremenu smo do danas stručnim službama dai nalog za izmjenu i dopunu, ne samo zbog primjedbi ili to je jedan od razloga no predviđa se proces digitalizacije u tom smislu će ići preinake, i postupak u tijeku su pripreme za to a to je da nakon što stručne službe naprave materijale on ide prema koordinaciji i to onda ide na odor i predložit će se skupštini. To je jedan dio a zahvaljujemo se po prvi put na pisanom prijedlogu. Hvala vam lijepa.

Nema više prijedloga dopuna dnevnog reda. S 21 glas protiv prijedlog nije prihvaćen.

FANI FAVRO BUKVIĆ
Imam pitanje kao što je navela kolegica Šain. Zbog čega nije navedeno u zapisniku da ste odgovorili vijećniku Karamatiću?

PERO JERKOVIĆ
Sve vas slušam govorite tonski zapis, ajde nam objasnite što je tonski zapis. Pričate o pisanom zapisniku, prepričate ono što se govorilo.

TEREZINA ORLIĆ
To je uobičajeno.

PERO JERKOVIĆ
Onda objavite link s videozapisom, Oprostite ali ovo je prvi put da čujem sjednice se snimaju, lijepo stavite u materijale link sa sjednice. Stavite link.

NIKOLA DOBROSLAVIĆ
Nije moguće raditi zapisnik od riječi do riječi. Bitno je da se registrira tko je govorio da se naglasi ono bitno što je on govorio i da se naglase odluke koje su donesene. Ako netko smatra da je važno nešto što je rekao i traži da se uvrsti to je u redu i to će se uvrstiti i to je smisao usvajanja zapisnika. Ako sjednica traje šest sati što mislite što bi sve trebalo u tome bit.

PERO JERKOVIĆ
Iz poštovanja župane ne možete nam vi tumačit odredbe poslovnika, vi ste izvršna vlast. Nemojte to radit.

MARKO MUJAN
Ne mogu se ne javit, jednom mi se dogodilo da sam morao izać ovdje. Koliko znam bez obzira na svu tehniku još uvijek svi nosimo neke papire, ona priča da sad imamo stickove i on može crknit, sve trpi papir, pa ako sam ružno nešto rekao. Ne bi smjeli nosit papire, pa nadam se da ćemo prestati.

IVICA DAJAK
Slažem se sa svima, jasno mi je da ne može bit transkripcija, ali i kad kažete tonski zapis, mi ne znamo u kojem smislu će to promijenit, možda u sklopu reformi poslovnika. To može značit ovako i onako. Malo ću pobjeć s teme. Kažete ne nosit papire. Od 2017. sudjelujem u radu skupštine i gledajući materijale imam ogromnnu kritiku PDF dokumenti koji su nam poslani o izvješću svi dokumenti su skenirani i takvi upućeni nama kao materijali.

FANI FAVRO BUKVIĆ

Slažem se sa županom ali mislim da bi trebalo pisati točno što je predsjednica skupštine rekla.

Na red su došla vijećnička pitanja.

TEO ANDRIĆ
Imam tri pitanja. Gospodine župane dosta se govori o brzoj cesti do zračne luke. Naravno da je projekt vrlo bitan, navodi se da može bit štetna. U kojoj je fazi projekt.
Drugo, u posljednjih nekoliko mjseci svjedoci smo vama i istupima gradonačelnika Ploča, Krstičević se osvrnuo na nekoliko kapitalninh projekata. Kako komentirate njegove navode s obzirom da su projekti od velike važnosti.
Treće, prošlu godinu ćemo svi pamtiti puštanje Pelješkog mosta kojeg smo čekali, kad možemo očekivati puštanje u promet stonske obilaznice.

NIKOLA DOBROSLAVIĆ
Čini mi se da se podiže nepotrebna buka oko najvažnijih projekata. Te dionice cesta idu kroz RH, kroz DNŽ, da ne idu kroz Hercegovinu i u skladu s time radio pripremu tih projekata. Jedan od njih je i brza cesta od Osojnika do zračne luke. Naglasio bih ponovno važnost povezivanje u svakom pogledu. Nama je bitno da cijela županija bude povezana s ostatkom Hrvatske, to smo dobro napravili jer nam ceste nisu zadovoljavajuće, bitno je da nam cijela županija ima pristup sjedištu županije i da nam turistička mjesta imaju brz pristup do ZL. to je naša dužnost i nije primjereno da bilo tko kaže mi ne bismo to tako, nama se to ne sviđa, to nije argumentacija to nije dobro i ne možemo n to pristat, Spremni smo razgovarat o svim aspektima i zaštiti okoliša ta rasprava tek predstoji. Tu se služe neki i argumentacijom koja je netočna. To se pomalo napušta, to je bila mantra i ne ide preko Omble. Sad je zaštićeni krajolik Rijeke dubrovačke. Ceste prolaze kroz zaštićeni krajolik, nacionalne parkove, parkove prirode. Moramo se čuvati da nam izbori koji dolaze sljedćee godine ne pomute razum i ne utječu.

Što se tiče Krstičevića iznio je nekoliko potpuno krivih navoda u medije, najgori je bio da dnevna bolnica koja je otvorena i na koju je bio pozvan i nitko iz Ploča nije došao. Ima uporabnu dozvolu i otvorena je a on je nakon 10tak dana napisao da su tu skele, da nema dozvole i da nitko ne radi, Sad već imamo tisuće intervencija u bolnici u Metkoviću i pokazuje koliko radi. isu dobre takve izjave ako hoćete moje tumačenje, mislim da je malofrustriran činjenicom da je gradonačelnik važnog grada a to radi ne boraveći u pločama. to njega i njegovu stranku žulja i to nije dobro, ne znam zašto su se tako odlučili ali ne mogu se služit neistinama i komentirat druga događanja u radu županije. Spominjana je kvaliteta rada ali o tome ćemo govoriti u prvoj točki.

Stonska obilaznica je ostala prema najava iz HC bit će završena koncem mjeseca, očekuje se tehnički prijem, ne mogu reć točan dan bit će pušten u promet i vozit ćemo se tom cestom kao što je predviđeno daleko prije sezone.

FANI FAVRO BUKVIĆ
Ja imam samo jedno pitanje. Nedavno sam pročitala da svaki peti koncesijski ugovor kojim se daje pomorsko dobro a dug je bio 126 milijuna kuna. Očito je jača želja ii se pogoduje onome koji je stvorio dug. Podaci iz prijašnjih godina dokazuju da se ne provodi naplata a to je njihova obveza pa je moje pitanje je li naši koncesionari redovito plaćaju koncesiju i kako rješavate dugovanje?

NIKOLA DOBROSLAVIĆ
Mi smo županija koja najviše na hrvatskoj obali ubire od pomorskog dobra, imamo velik broj koncesija, to su primjereni iznosi za ono javo blago koje se povjerava za određenu namjenu gospodarsku. Sad su rasprave je li novi zakon predviđa zatvaranje koncesijskih područja, mi smo i bez toga i prema zakonu koji doopuštaju tajvu mogućnost to odbijali i ni jedna koncesija nije zatvorena za javnost. Naplaćuje se sukladno uvjetima iz natječaja, ona se dijeli jednu trećinu država jednu regiponalna jednu lokalna samoupraa. Ona se mora naplatit, nemamo sad podatak koliko ima zaostataka od plaćanja, moguće da ih ima, moraju se ili platit ili se raskida ugovor. Nitko još nije došao do toga da mu se mora raskidati ugovor. Ako se dogodi da netko ni nakon opomena na plaća koncesiju raskida se i ide novi natječaj. Novi zakon će donijeti neke pogodnosti za one koji najviše posla obavljaju a to su županije, njima veći prihod i tome se veselimo i naravno po pitanju dosadašnjih koncesijskih odobrenja bit će javni pozivi otvoreni postupci koji će bit transparentniji nego je to bilo do sada i također će dio prihoda ići za županije. Naplaćuje se adekvatno, uredno za one koji ne plaćaju opominje ih se ukoliko ne dođe do plaćanja raskinut će se.

PERICA PUŠIĆ
Išli ste na otvaranje TUŠ Dubrovnik nakon obnove. Kako napreduju ostali radovi? Zamolio bih vas da se osvrnete i na očekivanja od turističke sezone koja je praktički skoro pred vratima. Također. i na prethodnoj sjednici smo spomenuli investicije za civilnu zaštitu, konkretno završava se vatrogasni dom u konavlima, putnikovićima, izgrađen je centar u kuli norinskoj, sve to je iz EU fondova. HGSS-u u Dubrovniku uručili ste opremu, molim vas da nas uputite o kojoj je opremi riječ.

PERO JERKOVIĆ
Prije godinu dana smo o temi zaslanjenja pričali. Činjenica je da se klima promijenila, već tri godine imamo sušu u trećem, četvrtom čak i u petom mjesecu. Pokušavali smo i nadležne nagovorit da puste tu nesretnu vodu, jer ako imate u kanalima, voda vam ima 3000 jedinica slanoće, potrebno je to smanjit ispod 2000. toliki je otpor u Hrvatskim vodama. Nemojte da moramo moljakat nekog direktora u Opuzenu da pusti vodu, za mjesec dana je vjerojatno neće bit.

CVIJETO CVJETKOVIĆ
Imam dva pitanja za župana. Iz tjedna u tjedan svjedočimo važnim projektima za naše otoka. DNŽ je veliki naglassak stavila na povezivanje na povezivanje i najave su da bi trebali uskoro početi radovi na luci Ubli na Lastovu. U kojoj je fazi taj projekat?

Drugo, Korčula. Obzirom da su završeni građevinski radovi na terminalu u Vela luci, kad možemo očekivati otvaranje terminala?

NIKOLA DOBROSLAVIĆ
Imate pravo, naša je dužnost povezivati otoke, oni jesu hendikepirani, to treba smanjiti. To možemo najprije uz mjere koje radi država ali mi s lokalne razine zalažući se za njihove projekte u lukama i bolje povezivanje katamaranskim linijama. Na tom valu smo uspjeli i za otok Lastovo po prvi put pršle godine ustanoviti liniju katamaransku. Po prvi put da je Lastovo povezano sa županijskim središtem, U Ublima smo doveli do potpisivanja ugovora, projekt trajetnog pristaništa, tako mogu pristići dva i jedan katamaran i treba nam pravo pristanište i dvije linije prema splitu jedna prema Dubrovniku zato ide projekt za potpisivanje ugovora vrlo skoro, uz dobivanje građevinske dozvole i potpisivanjem ugovora počinje fizička realizacija. Pomorsko putnički terminal je u završnoj fazi. Tu uz sufinanciranje strane naše lučke uprave će se taj cijeli novi objekt spojiti na kanalizacijsku mrežu i time će moći dobiti uporabnu dozvolu i najaviti opuštanje u promet. Bitno je da je Vela luka našim angažmanom dobila novo pristanište, da se oslobađa daljnje ulaganje u marinu u Veloj luci koje je bilo uvjetovano pristaništem. Projekt koji smo realizirali kroz lučku upravu vrijedan 111 milijuna kuna, dijelom kroz fondove EU dijelom kroz proračun.

NIKOLA DUPER
Pitanje je vezano uz ilegalno odlagalište građevinskog otpada kod kamenoloma. Inače tj dio koji je izlog Župe, možemo se pomirit da je potreban, nemamo drugo rješenje u redu. Imamo desno prema graničnom prijelazu, znamo da je ilegalan i tko ga koristi i onda imamo granični prijelaz. On izgleda kao da su htjeli slomiti brdo da uđu u BIH. Zašto je potrebno raditi takve rane u okolišu, mi koji živimo od turizma. Nije pitanje principa jesam li zelen ili ne, radimo ruglo tim ljudim koji tu žive. Je li moguće inspekcija to ne može riješit.

NIKOLA DOBROSLAVIĆ
Imali smo inicijativu. Ostat ćemo u obvezi da vam odgovor inspekcije pa i općine pripremimo i dostavimo. Štp se tiče graničnog prijelaza teško mi je komentirat zašto je odabrano to rješenje, teško je nama sad tu suditi. Ne treba raditi nikakve intervencije u prostoru koji se mogao izbjeć. Ako se mogao izbjeć onda bi to bio grijeh.

BRANKO JERKOVIĆ
Pitanja dva, župane vidjeli smo kako ste s načelnikom općine Smokvica potpisali odgodu plaćanja duga, vezano za srebro i zlato. Drugo, moram se dotaknut vijećnika iz Ploča. Možete li nam reći, da li bolnica funkcionira, može li nam reć ima li liječnika.

NIKOLA DOBROSLAVIĆ
Prvo, projekt u Smokvici to je jedan odličan projekt koji je vodila ova županija s Korčulom, Mljetom i Primorjem, sveučilištem itd. Vrijednos je bila 32 milijuna kuna. Napravljeni su sjajni projekti, muzej zlata i srebra i zavičajni muzej u Primorju. Bilo je tu još nabavke posebnih uređaja, mikroskopa za znanstvene ustanove, no sad je cijeli projekt završio uz redovne poteškoće i jedna sjena je bačena na projekt u Smokvici i tako je sve po nama uredno napravljeno međutim imamo problem da ta sredstva koja su tamo ulagana nisu opravdana kod središnje agencije i koja može izreći kazna za neodgovarajuće postupanje i uskratiti financiranje. Na to smo upozoravali načelnika općine Smokvica i on ima određeni dug prema DNŽ koji naravno priznaje i tvrdi da ga ne može platiti, mi smo jasno rekli da mi ne možemo na taj način financirati ad hoc nečije promašaje u jedinicama lokalne samouprave, on mora taj iznos vratit i nadam se da će riješiti drugi dio posla sa SAFU-om jer će inače još sredstava morati naći. Mi ne možemo oprostiti ni jednoj općini neki trošak koji je rezultat njenog lošeg poslovanja, nadam se da će se t riješiti bez problema i da će vratiti sredstva u proračun županije, ako se to ne dogodi mi ćemo blokirati općinu Smokvica. Njihov dug, kao i svaki do sada mora se podmiriti i ukoliko se ne podmiri bit će prisilno naplaćen. Mora se držati pravila.