Predsjednica GO HSU Dubrovnik, Olga Muratti poslala je priopćenje za medije u kojem navodi kako su utvrđeni novi cenzusi za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje za umirovljenike i iznose 2.500 kuna za samce i 2.000 kuna za članove obitelji.

To znači da, ako ste samac, a mjesečna primanja su vam ispod 2.500 kuna – možete dobiti besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje.

Ako pak živite s više osoba u kućanstvu i mjesečni prihodi su vam ispod 2.000 kuna po osobi, tada također možete ostvariti besplatno dopunsko osiguranje.

Iako su se neki umirovljenici nadali da će ih sustav možda “automatski” prepoznati i ubaciti u zaštitni sustav besplatnog dopunskog, taj posao ćete ipak morati obaviti sami.

Zakon je stupio na snagu 10. studenog ove godine, a svi vi koji ovo pravo ostvarujete morate se SAMI prijaviti u Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje kako bi ugovorili policu dopunskog zdravstvenog osiguranja.
To možete učiniti fizičkim odlaskom u nadležni ured ili elektronskim putem.

Napominjem, da se naprijed navedeni cenzusi odnose na sve umirovljenike RH a Grad Dubrovnik će donijeti posebnu odluku o visini cenzusa za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje za umirovljenike grada Dubrovnika, o čemu smo u više navrata govorili – navodi se u priopćenju kojeg potpisuje Muratti.