Sezona se na sreću dogodila i bolja nego smo očekivali. Ipak, s povratkom gostiju, turizma, aktualizirala su se i brojna sporna pitanja oko kojih se godinama, desetljećima na obali u ljetnim mjesecima ‘lome koplja’. Naročito ona koja se tiču pomorskog dobra, odnosno koncesije.

– Na sreću građani, a i stručna javnost, pri tom primarno mislim na novinare, počinju bolje razumijevati materiju. Naročito po pitanju plaža. Da je to pomorsko, opće dobro i da nam nitko ne može onemogućiti pristup. Ono što još mnogima nije jasno je da zatvorenih koncesija na pomorskom dobru, dakle i na plažama, nema niti može biti. – napomenula je Knežević.

U emisiji ‘Ljetni đir’ dubrovačka se odvjetnica osvrnula i na ključno pitanje vezano za pravila u ugostiteljskim objektima. Naime dok su se vodile rasprave o etičnosti ‘minimum spenta’ i odabira gostiju po principu procjene platežne sposobnosti zanemarilo se ono najbitnije – je li isto zakonito ili nije?!

– Nezakonito je uvjetovati gostu koliko mora potrošiti. Noćni klubovi imaju nešto veću slobodu pri određivanju pravila, ali i oni ako žele uspostaviti ‘minimum spent’ mogu to učiniti tek okolnim putem, primjerice da stave cijenu ulaznice 300 kuna, a da je u okviru nje konzumacija. – pojasnila je Viktorija.

Cijeli razgovor pogledajte u videu od početka emisije.