Društvo dubrovačkih pisaca uskoro će proslaviti 13. rođendan. Prije nekoliko dana, u suradnji s Dubrovačkim knjižnicama, njegovi su članovi upriličili književnu večer posvećenu dubrovačkom pjesniku naziva “Tragom Milana Milišića”, koji nas je rano napustio postavši prva civilna žrtva Domovinskog rada. Predsjednik Društva Boris Njavro gostujući u emisiji ‘Ljetni đir’ prisjetio se lika i djela našeg književnog velikana.

– Tužna je to priča i sjećanje, ali iako ga već 30 godina fizički nema među nama i dalje živimo tu njegovu poetiku i slobodu. Stradao je na žalost u najboljim godinama. Danas da je živ imao bi 80. Da je ostao na životu vjerujem da bi puno puno svih ovih godina, desetljeća uradio. Po meni ono najvažnije – on je uvijek bio taj kritični, hrabri pojedinac, najčešće osamljen u svojim borbama. Da je živ on bi bio taj koji bi na sve oko nas, a pogotovo na sve ovo što se s Gradom događa, bio iskreniji, precizniji i pametniji od svih nas koji te kritike u današnje vrijeme pišemo i izgovaramo. – kazao je Njavro, te se osvrnuo na ključni problem u kojem je Grad po njegovom sudu zaglavio.

– Ne smeta nama što dođu cruiseri, pa i mi od njih nešto zaradimo, ali dajte ljudi ovaj je Grad počevši od svog prvog kamena iz 7., 8. stoljeća izgrađen na dvije riječi – sklad i ljepota. Dajte sklad! Dajte mjeru! Dubrovnik je imao mjeru u svemu, danas je nema u ničemu. – zaključio je Boris.

Cijeli razgovor pogledajte u videu od početka emisije.