Nedavna su istraživanja pokazala da čak petina Hrvata pati od nesanice i/ili anksioznosti. To su zaista alarmantni podatci. Pretežno je uvjerenje da je navedeno uzrokovao virus. Je li razlog zaista samo pandemija ili je u podlozi više toga odgovorila nam je tjelesno orijentirana psihoterapeutkinja Maja Vreća.

– Corona sa svim svojim posljedicama po zdravlje, materijalnu situaciju i način života svakako je jedan od uzroka, ali i naša percepcija situacije. Polazište svega je način na koji mi reagiramo na stres. Nekome je sve ovo poslužilo da potpuno promijeni svoj život, da se vrati svojim interesima, hobijima, da malo preispita svoj privatni život… Drugima je sve ovo bio baš jedan veliki udarac. Corona je zapravo bila okidač da izađe vani sve što je već bilo u nama. – kazala je Maja.

– Pretežno mi na terapiju dolaze ljudi koji su poprilično ostvareni: privatno, obiteljski, karijerno, materijalno. Sve im dosta dobro ide, ali im nije dobro, nešto u svemu tome nedostaje. Udaljili su se od svoje suštine, samih sebe. Jedan od glavnih uzroka je prilagodba svima oko sebe na uštrb samih sebe. I onda nestaje životne radosti posljedica čega su razne smetnje poput apatičnosti, anksioznosti, depresije i slično. – objasnila je Vreća.

Cijeli razgovor pogledajte u videu od početka emisije.