U ovotjednoj emisiji Jedan na jedan urednice i voditeljice Danijele Demarin Hasanović gostovao je županijski pročelnik za turizam, poduzetništvo i more Ivo Klaić. Jedna od tema bile su koncesije na pomorsko dobro koje izdaje županija i pitanje koliko se hotelske kuće koje su često korisnici takvih koncesija toga pridržavaju.

“Kad govorimo o koncesijama na pomorsko dobro, pitanje je koliko toga znamo po pitanju odnosa koji se tiču zakona i situacije na terenu. Činjenica je da je ovdje teško sve odvojiti – pomorstvo i koncesije – sve se to isprepliće. Na pomorskom dobru ima nadležnost onaj u ovisnosti što to netko želi raditi. Ako netko iznajmljuje ležaljke i kajake, to je nadležnost gradova i općina, ali ako netko dodjeljuje prostor u koncesiju, to je nadležnost županije. Ako je to marina s preko 200 vezova to je nadležnost države”, rekao je Klaić u emisiji, a na pitanje o konkretnoj hotelskoj kući o kojoj se nedavno izvještavalo zbog betonizacije pomorskog dobra, Klaić je rekao kako je korisnik koncesije dužan od ishoditelja tražiti suglasnost za sve radove.

“Ovlaštenik koji tu koncesiju dobije može je gospodarski koristiti prema ponudi koju je dobio. Naše koncesije su otvorenog tipa, nema mogućnosti ograđivanja i zagrađivanja, naplate ulaza. Zakonom je predviđena takva koncesija, mogli smo je kao takvu koristiti, ali mi to nismo učinili, nismo takve zahtjeve usvajali i plan nam je na takvom tragu i ostati”, naglasio je Klaić.

“Normalno je da se događaju pojedini slučajevi”, rekao je pročelnik na temu betonizacije pomorskog dobra od strane jedne hotelske kuće te dodao kako je danas stanje puno bolje po pitanju kulture između korisnika i ovlaštenika koncesije. “Naši ljudi shvaćaju da bez koncesionara nema uređenog pomorskog dobra. Iluzorno je očekivati da imate kvalitetu privatnog smještaja u Dubrovniku i županiji, a da pritom nemate određeni kvalitet na pomorskom dobru tj. kroz određenu koncesiju koju netko gospodarski koristi, a pritom ostaje dostupna vama i gostima što mislimo da je najbolja simbioza.”.

Što učiniti i kome prijaviti ukoliko građani primijete betonizaciju ili posumnjaju na nezakonite radove na pomorskom dobru doznajte u kratkom videoisječku.

 

 

Cijelu emisiju pogledajte ovdje: