Povod za ugostiti Mara Jovića u emisiji ‘Sve u 16’ bila je njegova najnovija knjiga “Mudrosnice”, a tema za razgovor bilo je pregršt. Naime, ovaj naš mladi sugrađanin do sada je objavio ukupno deset knjiga. Među njima su zbirke poezije, eseji, ali i dramski tekstovi. Motivi su različiti; od ljubavi prema Gradu i obitelji, pa sve do religije.

Na samom početku Maro je ispričao kako je nastala ova posljednja knjiga.

– Razmišljajući, pišući došao sam do nekih poslovica. Mislio sam se kako ih staviti na papir, objelodaniti. Sjetio sam se gospara Luka Paljetka koji je moj prijatelj, čovjek velike karizme, znanja i on mi je rekao: “Maro idemo napraviti nešto s ovim poslovicama!” Nazvali smo ih mudrosnice. – ispričao je Maro.

Akademik Luko Paljetak u Marovim “Mudrosnicama” je zapisao:
– Možemo, čitajući ove sentencije/mudrosnice Mara Jovića, zapitati se: kako to da se taj relativno mlad čovjek upustio u pisanje takvih tekstova budući da oni pretpostavljaju životno iskustvo, stariju životnu dob pa dakle i mudrost koja s njom dolazi? Marin Držić kaže: “Mladost je po svojoj naravi nesvjesna i puna vjetra i pritegnutija je na zlo nego na dobro, i pamet nje ne raširuje se dalje neg koliko joj se oči prostiru, i nju veće vladaju volje neg razlog.” (Dundo Maroje, drugi prolog). Maro Jović, očigledno, ne pripada takvoj mladeži.

– Ne sude se knjige prema koricama. Obično se kaže da su poslovice primjerenije za one ljude koji imaju iskustva, koji su zašli u neke godine, ali stjecajem okolnosti, kako je život klesao i klesao, tako sam ih ja pisao – objasnio nam je Maro, koji je sve knjige objavio u vlastitoj nakladi i zato je svima koji pišu, a ne objavljuju, poručio da se odvaže.

– Strah treba nadići da ne bude prepreka svemu lijepome što će proizaći iz djelovanja – zaključio je Maro.

Cijeli razgovor pogledajte u videu od 32. minute.