Uskršnja tradicija naših prostora vrlo je bogata i raznolika. Običaj pletenja palminih grančica u Dubrovniku seže od 16.stoljeća, ali trebalo je vremena da zaživi među pukom. Ove i brojne druge zanimljive uskršnje običaje u emisiji ‘Sve u 16’ ispričala je predsjednica Udruge DEŠA Dubrovnik Jany Hansal. Upravo ona je, ispred Udruge, bila glavna organizatorica brojnih radionica, kako pletenja poma tako i penganja uskršnjih jaja.

– Pengat jaja je dosta teško. Trebate imati praksu i barem malo talenta za crtanje – istaknula je Hansal, te nadodala kako se običaji u našem kraju i po tom pitanju dosta razlikuju.

– Pisanje poruka na penganim jajima karakteristično je za Dubrovačko Primorje i upravo to je ono što ih čini vrlo atraktivnima. U Konavlima se pengaju jaja, ali nema poruka – objasnila ja predsjednica DEŠA-e.

Hansal nam je potvrdila da su mladi vrlo zainteresirani za tradiciju. Radionice koje je vodila bile su uglavnom popunjene, a posebno se korisnom pokazala podružnica ove udruge u Slanome gdje se od zaborava sačuvao primorski vez.

– Mladi vole običaje, ali s mladima treba raditi. Treba im pokazati i onda shvate da je to nešto zanimljivo, a ne prastaro i dosadno. Kod nas kad se reče tradicija dio ljudi odmah misli da je to nešto zaostalo – istaknula je Hansal.

Naši stari jaja su najčešće bojali u kori luka koja daje prekrasnu crvenu boju. Hansal je otkrila kako uz pomoć kore luka napraviti prekrasna mramorna jaja.

Cijeli razgovor pogledajte u videu od 33.minute.