Na početku Corona pandemije trebao nam je psiholog. Sada, nakon više od godinu dana, na pragu sezone za koju smo vjerovali da će nas oporaviti, a upitno je hoće li je uopće biti, treba nam troduplo. U emisiji ‘Sve u 16’ savjete kako psihološki preživjeti ovu sveopću krizu dao je psiholog Dario Kulišić.
– U različitim smo okolnostima, stoga ne doživljavamo ni ovu situaciju na isti način. Ipak kod većine je zamjetna psihološka iscrpljenost. Ovakvo nešto nitko nije mogao očekivati. Da ste prije par godina pitali je li moguća ovakva situacija sumnjam da bi itko mogao imati ovakvu projekciju budućnosti – kazao je Kulišić.
Potvrdivši nam da imamo različite urođene sposobnosti adaptacije na neočekivane, teške životne situacije poput ove Kulišić nam je odgovorio na pitanje može li se na istoj poraditi kroz život sa svrhom njezinog poboljšanja.
– Teško je to reći. Mi to zapravo radimo, što svjesno što nesvjesno. Pa to je i sama priroda adaptacijskih sposobnosti, da se mijenjaju i da se tako mi mijenjamo. I u ovoj se situaciji pokazalo da se ljudi mijenjaju, da nalaze nove načine funkcioniranja u psihološkom i ekonomskom smislu. Kako u svemu, tako i u tome, postoje određene granice. Pokazalo se kroz ovu krizu da su oni za koje se smatralo da imaju najjače adaptacijske sposobnosti, a to su mlađi ljudi, skupina koja je najviše stradala. Što je na koncu i logično, jer su u formativnom razdoblju kada imaju unutarnju potrebu izgradit se u odnosima. Kad smo deprivirani svi skupa, kad nemate neku jasnu projekciju sebe u budućnosti, ne možete ni imati, svakako se morate nalaziti u periodu koji je težak, bolan – pojasnio je Kulišić.
Cijeli razgovor pogledajte u videu od 31. minute.