Urednica i voditeljica emisije “Sve u 16” Ivana Mijić Vulinović danas je ugostila odgajateljicu u Dječjim vrtićima Dubrovnik Dragicu Čolak Šperandu. Razgovarale su o odgoju, onom kućnom i institucionalnom, te samom poslu odgajatelja koji spada u red poslova-poziva, a to su oni koji se ne mogu obavljati bez strasti, predanosti, maksimalnog angažmana i ljubavi.

– Moj je posao moj životni stil. Nadasve sam brižna osoba koja voli djecu, volim uveseljavati, volim dobro raspoloženje, a djeca nam daju upravo to; dobro raspoloženje i pozitivne emocije. Nakon srednje frizerske škole nisam mogla naći posao, jer su bile poratne godine, pa sam se odlučila za studij. I nisam požalila, jer svoj posao neizmjerno volim. On je zahtjevan u smislu da to ne može svatko raditi, ali ja uživam u njemu – rekla je Dragica, koja bi kao i ostale njezine kolegice voljela da su uvjeti u pogledu omjera djece i odgajatelja bolji.

– Čovjek se na sve navikne, ali naravno da bi nam bilo puno lakše kada bi u skupini bio manji broj djece. Jasno da bi bilo lakše raditi s 12 do 15 djece, nego 22 do 22. – prokomentirala je Dragica.

Ono što svim roditeljima treba su savjeti o odgoju koji postaje sve zahtjevniji i mnogi se ne snalaze baš najbolje, naročito po pitanju zaštite svoje djece i uspostave zdravog autoriteta koji, jasno, ne podrazumijeva fizičko kažnjavanje.

– Svaki roditelj gleda svoje dijete subjektivno, a ne objektivno. Trebalo bi biti realan, djetetu davati smjernice, postavljati granice i učiti ga da sluša. Dijete treba jasno voljeti najviše na svijetu, ali to ne znači biti kao kupola iznad njega, uvijek ga štititi. U odgoju treba biti racionalan, fleksibilan i realan. Djecu treba pustiti da žive punim plućima. Nemojmo mi raditi umjesto njih! Pustite ih da nauče s godinu i pol dana jesti sami, nek se uprljaju, oprat će se! Nemojte im vezivati vezice! Dijete od 3-4 godine treba već imati samostalnost koja je zaista jedna sveta osobina. Djeci su zapravo najpotrebniji i najkorisniji samostalnost, disciplina i dosljednost – istaknula je Dragica, posebno naglasivši kako za dobro ponašanje djecu treba nagrađivati, a za loše trebaju biti posljedice.

Dragica, uz svoj posao, ima još jednu veliku strast – pjevanje. Pjevala je po brojnim tereasama hotela, događanjima, a danas je u našem studiju priredila pravi mali koncert.

Cijeli razgovor i nastup pogledajte u videu od 22.minute.