Više od 1000 ugostitelja iz cijele Dalmacije danas je s početkom u 11 sati i 56 minuta, u
sklopu akcije „4 do 12“, na sat vremena prestalo posluživati goste u svojim objektima
kako bi upozorili na teško stanje u kojem se našla njihova struka.

Akciju su inicirali iz Nacionalne udruge ugostitelja i Udruženja ugostitelja Split, ali se proširila na Zadar, Šibenik, Dubrovnik i druge dalmatinske gradove i mjesta te je u potpunosti uspjela.

Ugostitelji su se odlučili na akciju budući da je zbog pandemije koronavirusa ugrožen
opstanak samog ugostiteljstva te brojnih radnih mjesta, o kojima samo u Dalmaciji ovise
deseci tisuća zaposlenika i članova njihovih obitelji. Akcija je osmišljena kao nastavak
nedavne akcije ugostitelja Istre i Kvarnera s istim ciljevima, samo što se ovaj put ne zove
„5 do 12“ nego „4 do 12“, kako bi se upozorilo na činjenicu da vrijeme za djelovanje
nadležnih institucija protječe te će uskoro biti prekasno.

“Zadovoljna sam što su se ugostitelji odazvali u ovako velikom broju, ali i još zadovoljnija
što su naši gosti prepoznali važnost akcije i prihvatili s razumijevanjem naše razloge zbog
kojih smo ih prestali posluživati na 60 minuta. Naši zahtjevi mjera potrebnih za očuvanje
radnih mjesta i sprečavanje kolapsa gospodarstva su jasni – obustava naplate PDV-a do
1.3.2021., trajna preferencijalna stopa na hranu – što po Zakonu o hrani uključuje jelo,
kavu, pivo, sokove, vodu i vino – od 13% ili 10%, pristup kreditnim linijama HAMAG BICRO- a za likvidnost te HBOR-a za investicije.“ – rekla je Jelena Tabak iz Udruženja ugostitelja Split.

Svoje objekte je zatvorila velika većina ugostitelja u Dalmaciji. Samo u Splitu zatvoreno
je više stotina lokala, u Zadru s okolicom njih više od dvije stotine – u Zadru, kao i u
Hvaru, otvoreni su ostali jedino objekti lokalnih čelnika Hrvatske obrtničke komore,
koja iz potpuno nerazumljivih pobuda guši inicijative svojih članova.

Ugostitelji naglašavaju kako je sezona bila bolja nego u drugim mediteranskim zemljama, ali ne i dovoljna kako bi se premostilo jaz nastao potpunom karantenom na proljeće, padom broja turista te naprasnim završetkom sezone zbog zatvaranja granica drugih država.

“Ne tražimo nikakvu milostinju, niti želimo tuđi novac. Tražimo samo da nam se omogući
zaduživanje kako bismo preživjeli do iduće sezone te da nas se u jednoj mjeri rastereti od
poreznog opterećenja kako bismo posuđeno mogli platiti. Tu je još niz mjera kojima bi
nam se moglo pomoći na razini lokalnih samouprava, od rasterećenja poreza na potrošnju

do umanjenja koncesijskih naknada, ali ključne mjere koje će pomoći svim ugostiteljima –
PDV i dostupnost sredstava za likvidnost i investicije – moraju se riješiti na državnoj
razini.“ – kaže Jelena Tabak.

Anketom na uzorku od gotovo 500 ugostitelja iz svih krajeva Hrvatske ustanovljeno je
kako gotovo 60% njih bilježi pad u poslovanju veći od 50%, a gotovo 40% se suočava sa
činjenicom da u ovim uvjetima neće opstati do sljedeće sezone. Čak 80% poslodavaca će
biti prisiljeno pribjeći otkazivanju ugovora djelatnicima. I baš zato, UGP je otpočetka uz ugostitelje te u potpunosti podržava njihove zahtjeve.