Autor: Društvene mreže

Predsjednik Srpske radikalne stranke i haaški osuđenik Vojislav Šešelj ponovno je izabran na čelo stranke na kongresu u Hrtkovcima, srijemskom mjestu iz kojeg su početkom 90-ih protjerani Hrvati.

Iako mediji izvještavaju kako je skup prošao bez incidenata, s njega su poslane brojne poruke koje su uznemirile javnost. Naime, Šešelj je, obraćajući se na početku sudionicima kongresa, poručio da ideologija radikala ostaje nepromijenjena, te zanijekao da je počinio zločin protjerivanjem hrtkovačkih Hrvata.

Vođa radikala najavio je da će, kad završi treći tom knjige “Genocida u Srebrenici nije bilo”, zatražiti da se u Kaznenom zakonu Srbije uvede kazneno djelo po kojem bi za sve koji zločin u Srebrenici budu nazivali genocidom bila predviđena kazna doživotnim zatvorom, piše Slobodna Dalmacija.

Niječući deportaciju Hrvata iz Hrtkovaca i Srijema, Šešelj je ustvrdio da nije počinio zločin, te da to ni haški sud nije nazvao ratnim zločinom.

“Nisam počinio zločin i dokazat ću to. Svi Hrvati koji su otišli iz Hrtkovaca zamijenili su svoju imovinu i to nije deportacija, a poglavito nije ratni zločin”, ustvrdio je Šešelj.

Na skup u Hrtkovcima na društvenim mrežama reagirao je i župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić: ‘Sramotno je što srbijanska vlast dopušta Vojislavu Šešelju zastrašivanje preostalih Hrvata u Hrtkovcima! Dopuštanje izrugivanja žrtvama na mjestu zločina znači da je projekt Velike Srbije i dalje u mnogim glavama’, istaknuo je Dobroslavić.