Uskoro obilježavamo Svjetski dan pričanja bajki, a djela su to neizostavna ne samo za mališane već i za odrasle. Katarina Palinić iz Dubrovačkih knjižnica se osvrnula na  posjećenost knjižnica posebice tijekom pandemije, ali je pojasnila i što su zapravo bajke i koliko čitanje može pozitivno utjecati na razvoj onih najmlađih. Istaknula je koji su trenutno najpopularniji naslovi, a iako se većinom radi o modernijim štivima, ni one klasične bajke nisu zapostavljene.

Čitajući bajku razvijamo empatiju. Razvijamo se kognitivno- učimo, zaključujemo nešto, razbijamo predrasude. Učimo govoriti prvenstveno slušajući, učimo koje je prihvatljivo ponašanje u društvu, dakle postajemo kompletna osoba. Djeca se kroz bajke susreću s događajima s kojima se još uvijek ne mogu susresti u stvarnom životu i spoznaju svijet oko sebe ali i same sebe. Stvaraju svoje kritičko mišljenje, uče što je dobro, a što nije. To im je neki dobar moralni kompas u životu koji će im uvijek trebati. – istaknula je Palinić o prednostima čitanja bajki.

Unatoč svjetskom trendu po kojem nas sve manje čita Palinić je dodala kako tu lošu naviku možemo prekinuti ali i koje se kampanje provode u smjeru poticanja građana na čitanje. Naglasila je kako samo petnaestak minuta čitanja našim najmlađima može uvelike pozitivno utjecati na njihov razvoj.

Cijeli razgovor Katarinom Palinić iz Dubrovačkih knjižnica pogledajte u videu od 13. minute.