Fra Ivo Kramar, 55-godišnji svećenik franjevac, policijski kapelan i pjesnik poginuo je u prometnoj nesreći koja se 6. listopada u poslijepodnevnim satima dogodila nedaleko Dubrovnika. Svojim automobilom, kako je utvrđeno, prešao je na suprotnu stranu ceste te se sudario s autobusom. Pri tome je zadobio ozljede od kojih je na mjestu preminuo, piše Telegram

Telegram je iz izvora bliskih policiji doznao da je prije kobnog udesa policija zaustavila svećenika, koji kao policijski kapelan ima i status policijskog službenika, jer je dobila dojavu da luduje po cesti. Iako su ga policajci zaustavili, nisu ga alkotestirali, niti provjerili je li zbog umora sposoban voziti, već su ga pustili na nastavi. Nakon toga, svećenik je doživio kobni udes.

Nakon ove neslužbene informacije Telegram je tražio i službeno očitovanje Policijske uprave dubrovačko-neretvanske. Evo kronologije.

Druženje u povodu Dana policije
Iz dubrovačke policije potvrdili su nam da je 6. listopada fra Ivo kao policijski kapelan u krugu samostana organizirao svetu misu i druženje u povodu Dana policije. Među uzvanicima je, potvrđeno je, bio i načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević. Nazočno je bilo, navode, još 60-ak gostiju.

Ovo okupljanje bilo je tradicionalno. U poslijepodnevnim satima svećenik se uputio prema Dubrovniku.

Intervencija prometne policije
Rekonstruirano je da je u 17:38 sati policija dobila dojavu o vozilu koje tijekom vožnje državnom cestom D-8 u smjeru Dubrovnika krši prometne propise i ugrožava sigurnost prometa. Patrola ga zaustavlja u 17:51 sati na predjelu Nuncijata, još uvijek na državnoj cesti D-8. Automobilom je upravljao policijski kapelan.

Iako je, dakle, vozač prema dojavi kršio propise, policajci ga nisu alkotestirali. Iz PU dubrovačko-neretvanske objasnili su zašto to nije učinjeno: “Provedenom prometnom kontrolom nije utvrđeno da je vozač pod vidnim utjecajem alkohola, te stoga nije postojala osnova za njegovo alkotestiranje”.

Drugim riječima, vozač im se nije činio pijan, niti je u trenutku kada im se približavao kršio prometna pravila, pa, tvrde, nisu imali potrebe tražiti ga da puše u alkometar. “Ni tijekom udaljavanja vozila nije primijećeno da vozač krši propise, pa je pušten da nastavi putovanje prema svom odredištu”, naveli su iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.

Kobni sudar s autobusom
Pola sata kasnije svećenik doživljava udes – sudario se s autobusom. Policija je utvrdila da se nesreća dogodila u mjestu Plat, na predjelu Duboka ljuta. Oko 18:20 sati 55-godišnji svećenik koji je išao prema Konavlima na izlasku iz zavoja izgubio je nadzor nad vozilom i prešao u suprotnu kolničku traku. Naletio je tada na prednji lijevi dio autobusa koji je naišao iz suprotnog smjera.

Policija je tada objavila da je tijelo stradalog vozača prevezeno na Odjel patologije dubrovačke bolnice gdje je obdukcijom trebao biti utvrđen točan uzrok smrti. Telegram je i dubrovačkoj bolnici i Općinskom državnom odvjetništvu u Dubrovniku poslao upit o tome jesu li uzrok smrti i eventualna alkoholiziranost vozača u međuvremenu i utvrđeni. Odgovore ćemo objaviti kad ih dobijemo – zaključuje se u objavi na Telegram.hr

(VIDEO) BOŽO LASIĆ O SMRTNO STRADALOM FRA IVANU KRAMARU “Velik je to gubitak za Konavle i franjevačku zajednicu”

ZAVRŠEN OČEVID Policija objavila detalje nesreće u kojoj je poginuo fra Ivan Kramar