Na današnjoj sjednici gradskog vijeća vijećnik Đuro Capor (Srđ je grad) tijekom vijećničkih je pitanja tražio povredu poslovnika i rekao kako pojedinci nose znakovlje koje može pojedincima biti uvredljivo i tražio je od predsjednika gradskog vijeća da reagira i uvede reda. Inače, riječ je o HOS-ovoj majici koju je javnost imala priliku vidjeti kad je Ivica Roko, nešto kasnije, izašao na govornicu.

Predsjednik gradskog vijeća Marko Potrebica (HDZ) rekao kako gleda i ne vidi što je sporno u vijećnici. Sljedeći za postavljanje vijećničkog pitanja bio je Ivica Roko (KLGB Ivice Roka) i tad je javnost imala priliku vidjeti spornu majicu.

Inače, još 2020. u gradskom je vijeću masku HOS-a nosio DDS-ov Matko Munitić, a nedugo je zatim razriješen dužnosti gradskog vijećnika.

O svemu se očitovao i dubrovački gradonačelnik Mato Franković (HDZ): “Ono što moram istaknuti da je nošenjem nekih neprikladnih simbola Roko želio obezvrijediti ovu vijećnicu moramo biti jasni i precizni. Sve postrojbe koje su u RH djelovale aktivno i branile ovaj grad pa i ta postrojba su dobrodošle i prihvatljive za naše društvo i grad. 6.12. kad nam je bilo teško nisu nam smetali ti simboli. Ali, svaki onaj simbol koji ide uz ustaštvo kao loše naslijeđe naroda, odgovara časnom ratu moramo osuditi i maknuti sa strane. Simbole ratnih postrojbi poštujemo i častimo. Sve ono što na bilo koji način korespondira s ustaštvom preziremo jer mu to nije donijelo ništa dobro. Pretpostavljam da je Caporu zasmetalo to što vi nosite majicu HOS-a i da je zato napustio gradsku vijećnicu, ali ponavljam 6.12.1991. postrojbe hrvatskih oružanih snaga su bile na Imperijalu i dale svoj obol u obrani grada i zato su prihvatljive. Zbog mogućih pogrešnih interpretacija pojedinaca je da svaki oblik ustaštva je neprihvatljiv za vijećnicu i bilo koje kulturno demokratsko društvo. Na jednoj od misa u Vukovaru jedan je svećenik rekao, ako želimo potražiti istinu što je prihvatljivo za hrvatsko društvo u znakovlju potražimo je ne u dalekom 40-im godinama nego u 90-im kada je hrvatski narod bio jedinstven i nađimo je u postrojbama koje su branile hrvatsku domovinu. Sve one koje su napadale, one nisu i ne mogu niti prihvatljive.”

“Nisam reagirao odmah jer majicu nisam vidio”, rekao je Potrebica kasnije te poručio: “Ja mogu samo potvrditi da bilo kakvo povezivanje znakovlja s Drugim svjetskim ratom se neće tolerirati. Nikakva sjemen Drugog svjetskog rata neće stanovati u ovoj vijećnici, ali dok sam ja predsjednik nitko neće biti sankcioniran zbog nošenja HOS-ove oznake. To je legitimna oznaka. I dok je to tako, branit ću pravo onih koji su 1991. stali i branili Domovinu da nose uniformu koju su imali. Bez dizanja ruka i poruka da je režim Ante Pavelića bio dobar. Ne pričamo o politici. Nikad neću skinuti oznaku HOS-a i staviti zvijezdu petokraku. A kolega Roko je htio pažnju, on je sretan. Ja sam to htio izignorirati, ali to je vaše pravo.”

Đuro Capor poznao je sve vijećnike da izađu iz gradske vijećnice u kojoj se nose HOS-ove oznake.