U tijeku je 27. sjednica Gradskog vijeća, a dnevni red u cijelosti možete pronaći na POVEZNICI.

Od 10 sati sjednicu možete pratiti uživo na programu Dubrovačke televizije, a najzanimljivije dijelove rasprave donosimo u središnjoj informativnoj emisiji Dnevnik od 18 sati.

…..

Na dnevnom je redu 26 točaka, a u vijećnici je na samom početku prijavljeno 17 gradskih vijećnika.

HDZ-ova vijećnica Katarina Doršner predložila da se ukinu vijećnička pitanja, nakon čega je proglašena kratka pauza.

Đuro Capor javio se za povredu poslovnika.

ĐURO CAPOR
Poslovnikom predviđeno je da se vijećnička pitanja postavljaju u pravilu na početku sjednice, već druga sjednica se događa kad vladajući pokušavaju maknuti točku koja je najavljena, ja bih zamolio da ukoliko nemaju što pitati gradonačelnika da ne postavljaju pitanja a da opoziciji dopuste njihovo pravo. Nemojmo smanjivati prava koja su predviđena poslovnikom.

MARKO POTREBICA
Ja znam da vi trebate ostaviti određen dojam, ali ga nemojte bazirati na povredi poslovnika. Vi ste zlonamjerni. I ja i vi znamo da je prva točka dnevnog reda danas proračun koji u potpunosti ulazi u svaku poru. Ne postoji ništa što nije vezano za proračun. Temeljni financijski dokument. Da ne bi sada dva i pol sata odgovarali na vijećnička pitanja i izmorili se, zato je predložila kolegica Doršner.

Vijećnička pitanja uz jedan suzdržani glas i neriješenu situaciju ostaju u dnevnom redu.

…..

Izvješće Mandatnog odbora

NIKŠA SELMANI
Na sjednici mandatnog odora 15.11.2023. razmatran je prestanak Sanji Mlinarić Vrbica i početak mandata zamjenice. Ovlašteni predlagatelj DDS predložio je da je zamjeni Terezina Orlić. Odbor izvješćuje da su ispunjeni zakonski uvjeti za početak mandata Terezini Orlić.

DDS-ova vijećnica Terezina Orlić prisegnula je kao nova gradska vijećnica.

…..

Krenula su vijećnička pitanja.

ĐURO CAPOR
Jedno pitanje vezano za obećanje sa sjednice od 12.10., prije mjesec dana ste nam rekli da će se u sljedećem proračunu naći fond za otkup stanova, toga nema, netko nam je lagao? Nije problem što ne govorite istinu vijećniku opozicije ili javnosti nego u zadnje vrijeme od vas slušamo niz neistinitih rečenica cijeloj hrvatskoj javnosti, da ste uvijek dostupni novinarima, godinama smo svjedočili da niste davali odgovore novinarima Dubrovačke televizije.

Drugo obećavali ste da ćemo dobiti prostor DVD-a u Komolcu, tražio sam odgovore tko je dao suglasnosti vezano za zid kod Ville elite i tražio sam tonski zapis sa stanarima Karingtonke.

MATO FRANKOVIĆ

Hvala na pitanjima, na ista ću odgovoriti pisanim putem.

MARO KRISTIĆ
Prvo se odnosi na područje Rijeke dubrovačke, prije 7-8 godina more je proglašeno sve ispod slapa, korito su proglasili morem, kratko iza rata stručnjaci su savjetovali da korito bude sve do gruža. Pitanje se odnosi na često plavljenje Tenturije.

Drugo, zamolili su me stanari Gorice u čijem se podrumu nalazi sklonište, danas živimo u vremenu mira, ulaganje u sigurnost nije trošak nego investicija, pa su začuđeni da je GRad to prenamijenio u poslovni prostor. Ja ne znam pun o tom slučaju i da provjerite je li pravomoćno i obustavite postupak.

MATO FRANKOVIĆ
Resorna pročelnica je već provjerila i obavijestit će se. Drugo ćemo vam odgovoriti pisanim putem.

NIKŠA SELMANI
Prvo, postoji li važeći kriterij za zakup nekretnine. Zahvaljujući medijima i stanarima doznali smo da su iz tvrtke Petka d.o.o. stavili tablu i zabranili parking kod Rašice. Ova je tvrtka osnovana 2022. cijelo područje je bio zaštićeni objekt prirode. Trenutna je situacija takva da nikakva građevinska dozvola se ne smije izdati, Grad ih izdaje. U slučaju legaliziranja nelegalno podignutih objekata trebamo se sjetiti Marjana u Splitu. 2018. je gradonačelnik rekao da samo lud čovjek može graditi na Petki, Grad je imao mogućnost kupiti to zemljište i nije. Je li još uvijek stojite kod ovih riječi?

MATO FRANKOVIĆ
Prvo ću vam pisano odgovoriti. Drugo GUP i PPU su u izradi u idućoj 2024. nas očekuje i prvi javni uvid pa ćemo naravno vidjeti da sve što je zeleno ostaje ili postaje zeleno. Ono što je važno je sljedeće. Mi smo nekoliko puta zaprimili pisani dopis od strane vlasnika zemljišta da mi kao grad tj. naše komunalno redarstvo sankcionira vlasnika zemljišta, a smeće proizvode oni koji koriste to zemljište. Jedan dio ljudi pravi smeće a drugi prijavljuje, kazne se pišu vlasniku zemljištu, i to im je dosadilo zato su zatvorili. To je jedini razlog koi može postojati, vlasnici su nam više puta govorili da nisu oni ti koji prave komunalni nered. Da je sve bilo uredno ne bi bilo problema.

ĐURO CAPOR javio se za povredu poslovnika
Predviđeno je da predsjednik GV uvodi reda, jedan od vijećnika došao je u majici s uvredljivim obilježjima, molim da naložite da ukloni majicu ili da vijećnik napusti vijećnicu.

MARKO POTREBICA
Ja za sada nisam primijetio ništa i o čemu vi govorite. Nikakve simbole koji su zabranjeni hrvatskim zakonom. ako ja to primijetim vjerujte da ću ja na to reagirati.

IVICA ROKO
Ja bih imao pitanje postoji li mogućnost da do Nove godine na Stradunu bude koncert Thompsona. A vi kolega Capor..

MARKO POTREBICA
Molim vas ne obraćajte se kolegi u klupi.

MATO FRANKOVIĆ
Imali smo dogovoren koncert kao što znate, zbog bolesti u obitelji Marka Perkovića Thompsona taj se koncert nije mogao održati i ono što se dogodilo je da čekamo vrijeme u kojem će se taj koncert može održati. Ono što moram istaknuti da je nošenjem nekih neprikladnih simbola Roko želio obezvrijediti ovu vijećnicu moramo biti jasni i precizni. Sve postrojbe koje su u RH djelovale aktivno i branile ovaj grad pa i ta postrojba su dobrodošle i prihvatljive za naše društvo i grad. 6.12. kad nam je bilo teško nisu nam smetali ti simboli. Ali, svaki onaj simbol koji ide uz ustaštvo kao loše naslijeđe naroda, odgovara časnom ratu moramo osuditi i maknuti sa strane. Simbole ratnih postrojbi poštujemo i častimo. Sve ono što na bilo koji način korespondira s ustaštvom preziremo jer mu to nije donijelo ništa dobro. Pretpostavljam da je Caporu zasmetalo to što vi nosite majicu HOS-a i da je zato napustio gradsku vijećnicu, ali ponavljam 6.12.1991. postrojbe hrvatskih oružanih snaga su bile na Imperijalu i dale svoj obol u obrani grada i zato su prihvatljive. Zbog mogućih pogrešnih interpretacija pojedinaca je da svaki oblik ustaštva je neprihvatljiv za vijećnicu i bilo koje kulturno demokratsko društvo. Na jednoj od misa u Vukovaru jedan je svećenik rekao, ako želimo potražiti istinu što je prihvatljivo za hrvatsko društvo u znakovlju potražimo je ne u dalekom 40-im godinama nego u 90-im kada je hrvatski narod bio jedinstven i nađimo je u postrojbama koje su branile hrvatsku domovinu. Sve one koje su napadale, one nisu i ne mogu niti prihvatljive.

ĐURO CAPOR
Pozivam sve vijećnike da izađu sa sjednice u kojoj se nose ustaški znakovi. Pepeo Frana Supila vam se ovdje okreće. Trebate voditi sjednicu u duhu.

ANDRO VLAHUŠIĆ
Predlažem pauzu od pet minuta jer nije u redu da se ovako svađamo. Na današnji dan je stigla međunarodna delegacija u Dubrovnik, 15 dana smo imali mir, dajte da ponovno na današnji dan imamo mir.

Predsjednik gradskog vijeća Marko Potrebica proglasio je pauzu u trajanju od petnaest minuta.

Nastavljena su vijećnička pitanja.

ANDRO VLAHUŠIĆ
Mladi specijalizanti napuštaju Dubrovnik. Je li grad razmišlja da otkupi stanove i zgrade od Vrtlara i pokloni ih Županiji za potrebe OB dubrovnik?

Drugo, DPDS je na svojim stranicama objavio izvješće, poprilično je čudno, kada će doći na GV sukladno ugovoru? Plaće su im bike 80 milijuna kuna a prošle godine su imali 46 milijuna na računu. Zašto su uložili samo tri milijuna kuna? Mislim da je tu nešto trulo i da to treba popraviti koliko se može popraviti.

MATO FRANKOVIĆ
Slažem se da po pitanju liječnika moramo brzo djelovati. Predložio sam sindikatu nekoliko različitih modela, pa čak i a kroz Solitudo riješimo to pitanje stanovanja na toj zoni. Imamo mogućnosti da na nekoj drugoj lokaciji dodjelom građevinske parcele, imamo raspravu upravo u Saboru gdje se dio parcela dodjeljuje lokalnim samoupravama. Ali bi onda liječnici morali jamčiti i da će ostati u Gradu. I za njih win win i za Grad win win. Možete se i vi s nama uključiti u raspravu.

Drugo, ja bih se djelomično složio s vama, ni meni nije jasno njihovo izvješće, tražimo određena pojašnjenja, inzistirat ćemo na njima, najvažnije je pitanje da DPDS postane transparentan u potpunosti. Ti novci nisu u vlasništvu DPDS-a nego građana i očekuje se da se oni ulažu u obnovu. Možda je tu došlo do nesnalaženja jer iskrenost i namjere u tu dobre. Pozvat ćemo i vas na taj sastanak i pročelnicu i zašto nismo došli do brojki do kojih trebamo doći.

ANDRO VLAHUŠIĆ
Ja sam imao informaciju da ste bili na sastanku s liječnicima ali oni imaju bojazan što ako oni dobiju a netko drugi neće. Neka se naprave kriteriji, dali smo i Čingriju, a što se tiče DPDS-a nije problem trebaju li oni dobiti novce, ali je problem ako taj novac propadne kao što je pitanje PDV-a ili ako je još to stoji a nama svaka kuna u gradu treba i za ovakve potrebe.

…..

Krenula je prva točka dnevnog reda.

1. Prijedlog proračuna Grada Dubrovnika za 2024. godinu, s projekcijama za 2025. i 2026. godinu.

MATO FRANKOVIĆ
Ukoliko je moguće ja bih zamolio da objedinimo raspravu o svim točkama vezanima za proračun, od prve pa sve do kulture, mislim da je 13. točka. Jedno se naslanja na drugo.
Pred vama je prvi ovakav proračun pred vama, u njemu su sudjelovali gradski kotari, mjesni odbori. Imali smo 2020 i 2021, to su bile godine korone, ali pričano o originalnom proračunu bez rebalansa, rebalansiran je na niže tijekom godina, tržište je zamrlo sve je stalo. Ova tablica prati izvorni proračun grada. Konsolidirani proračun obuhvaća sve ustanove u kulturi i sve škole, vrtiće, sastavnice proračuna Grada, a osnovni je bez tih ustanova.

Gradonačelnik Mato Franković krenuo je detaljno predstavljati projekciju proračuna po stavkama, odnosno po odjelima.

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ (SDP)
Vezano za subvenciju karata – predlažem amandman zbog sugrađana koji su u osjetljivoj zdravstvenoj situaciji. Predlažemo da se uz predočenje dokumentacije subvencioniramo sa 130 eura. Ukupno je to 15 tisuća eura. Povlačim amandman.

Rasprava o proračunu:

ŽELJKO RAGUŽ (DUSTRA) 
Neću govoriti o svakom projektu, slažem se s dosta toga, ali kako je naš proračun vezan uz turizam, potrebno je čuti i pričati o najjačoj grani kojom se bavi dosta obitelji. Čestitam na tituli šampiona turizma. Čestitke i hotelijerima, iznajmljivačima, taksistima jer čine ovaj grad boljim i dojam koji turist dobije od njih ide u svijet. Čestitam i javnom sektoru, Čistoći, Vrtlaru, ZL, Lučkoj upravi. Jedino kome ne mogu čestitati je TZ Grada Dubrovnika. oni jadni ni na koji način nisu zaslužni za ovu nagradu. Kad dobijem račun za struju platim ga jer sam to trošio, Isto i za vodu. Kad mi dijete u vrtić pa dobijem račun to platim. Kad na platnoj listi imamo HZZO ili mirovinsko, to platimo jer imamo usluge zdravstva ili ću dobivati mirovinu. A znate li za uslugu koju plaćate, a da nemate korist? To vam je članarina Turističkoj zajednici. njima plaćate, a nisu zaslužni za ništa. Njihova uloga je: promocija i privlačenje turista + organizacija događanja. Što se tiče prvoga znamo da ne znaju i ne mogu privući turista. Nemaštovito i šturo. Imate toliko novaca bnaračunu, a ne znate pozvati kompaniju koje bi vam vodila web i društvene mreže. imate grupacije koje vode hotele u Dubrovniku. Plus kvalitetne pojedinačne hotele. Kad smo čuli od tih ljudi da su oni jednom bar pozvani u TZ da vidimo kako možemo biti bolji? imate predstavnike malih iznajmljivača. pitajte ih kad su pozvani na sastanak da ih se pita za to? Kad je sjedano s tih 10 ljudi i kad se njihov glas čuo? Predstavnici agencija? Isto. Što im je zajedničko? Da nisu nikad pozvani, ali i da plaćaju članarinu. Vi našim novcima plaćate Bavarin! Dovedete ljude izvanka i onda ih plaćate. Kome služite, koja vam je svrha i zašto postojite? Ako na jedan dan isključimo bilo koju gradsku tvrtku, hotele, restorane imamo kaos. A ako na jedan pođemo u TZ da se izgasi struja, da se izgasi internet i da zatvore vrata što će se dogoditi? ništa! Turisti će dolaziti, ništa se neće dogoditi. Svatko može biti bahat i reći dođite na zimu jer ljeto ne možete platiti. Je li to pošteno prema Slavoniji, Lici. Umjesto da im pomognemo, mi im tj. čelnik TZ-a kaže nemojte dolaziti. Inače stanovnici RH su na 4. mjestu svih dolazaka u Dubrovnik. Ma i da su zadnji nama moraju biti prvi. Prije 10-ak godina Medveščak nula šansi za uspjeh. Dupkom pune dvorane u Zagrebu. Eto što jedna osoba koja je predsjednik može napraviti. TZ Grada Dubrovnika mora uspjeti! Kad ste se vratiti s nekog putovanja i rekli eto sad će biti 20 kongresa. TZ grada Zagreba ima moderan štand, na japanskom naslov. Tako se poštuje domaćin. TZ grada Rovinja svakom iznajmljivaču za slikanje svog apartmana sufinancira 150 eura. Što mi ovdje imamo od TZ-a? Vraćam se na Respect the city? Tko će o njemu skrbiti ako ne TZ? Kojim će se mjerama produljiti turizam, održati ljetni red letenja? Hoćemo mjerljiv rezultat, a ne ustanovu koja je začahurena.

MATO FRANKOVIĆ
Zahvaljujem na činjenici da je pohvalio Grad koji je šampion turizma. Nije to zasluga samo grada jer ne možeš sam ništa, bez da rade sve ustanove kako treba. U ovoj godini su bile još četiri nagrade koje smo dobili. Što se tiče TZ-a Grada Dubrovnika, tu se ne slažem u potpunosti s Ragužem, ali u jednom dijelu sigurno ima pravo isticati određene stavke. Mislim da je sazrelo vrijeme da ovdje razgovaramo s direktorom TZ-a. On je vrlo razuman, stručnjak i profesionalac koji neće sigurno odbiti kao što je to u prethodnim slučajevima bilo ovdje doći i iznijeti što radi TZ.- Da se ova rasprava ne pretvori u raspravu o TZ-u, drago mi je da je Raguž spomenuo i to jer mislim da je to bitno. Digla se ta frka oko Bavarina koji je imao svoj postupak i više sam puta čuo: svi pitaju zašto je netko sa strane dobio, a ne pita se zašto se nitko od domaćih nije kandidirao? Zašto se digla frka? jer imamo određene medije koji kad se stvari odnose na njih ne trebaju natječaji, ali kad se odnosi na programe u gradu onda treba natječaj Mi ćemo od iduće godine imati natječaje. Vidjeli ste da su me prozivali. Grad netransparentan? Ne ne, sad ćemo transparentno. Bavarin se javio, dobio sve, ali nije dobio novac jer nije prošao administrativnu provjeru. Moja kritika ne ide vijećniku Ragužu nego onima koji su informirali o nečemu što se nije dogodilo. Još nešto bitno: djelovanje i rad TZ-a su važni za promociju i za sve, a imamo i praksu drugih gradova. To za Rovinj je dobar primjer. Vratimo se na raspravu o proračunu. Možemo sazvati tematsku sjednicu i raspravljati o turizmu.

MARKO POTREBICA
Zamolio bih Vas da najkasnije do Svetog Vlaha organiziramo tematsku sjednicu o turizmu i što mi u gradskom vijeću možemo napraviti da se stanje popravi.

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ 
Moram se složiti s Ragužem i dati još jedan primjer. Istarska županija tj. TZ je sklopio ugovor s Bayern Munchenom koji ima tisuće fan klubova na svijetu i milijune pratitelja na društvenim mrežama. Bayern investira 200, a TZ dodatnih 20 tisuća eura. Oni su 2022. TZ u Isti nadmašili turističke rezultate iz 2019. Dakle može se ako se zna. A očito se ne zna.

ANDRO VLAHUŠIĆ 
Ove godine je u grad došlo oko 1,3 milijuna ljudi. 2.4 milijuna sveukupno. Koliko su oni uprihodovali za DUPass? 16 milijuna eura, a prodano ih je 800 tisuća. Jedna trećina je kupila. Koliko je TZ od gostiju koji su došli u grad prodala DuPassova i ulaznica za zidine? 20 i nešto lhjudi nije doprinijelo kunom nego upravni odjel koji vodi taj posao. Prosječno je turist platio sedam eura. A njih je došlo puno više nego građana Dubrovnika. I TZ broj ljudi koji su došli su na optimumu. A što ako ih ne treba dovoditi u grad jer ih dovode ostali? Njihov posao treb biti stvaranje zabave kako bismo ovu potrošnju digli na realnih 40 eura. TO je buduća funkcija i nadam se uloga TZ-a.

PERO VIĆAN
Slušao sam što je Raguž govorio. Nisam ljubitelj TZ-a, ali ja taj problem gledam šire. TZ i mreža zajednica tu je problem. To je tipična parafiskalna lešina. U odnosu na turističko i ostalo gospodarstvo. Mislim da si pretjerao Željko, ali s mnogim bih se stavovima složio. Vrijeme je da se u saboru otvori rasprava o turističkim zajednicama i predstavništvima. Kako su se dovodili ključni kadrovi koji su ostajali nakon mandata – to je još jedan problem. lus što imate ljude koji po 20 godina sjede u vijeću.

MARO KRISTIĆ
Pridružujem se čestitkama dionicima u turizmu i hvala što je prihvaćena moja inicijativa da se održi tematska sjednica o turizmu i volio bih da to bude do kraja ove godine. SVakako je najbolje uvijek razgovarati face-to-face. A o proračunu – naš je proračun i realizacija projekata uvjetovana je mogućnostima koje nude fondovi zbog svima poznate situacije da je proračun ograničen po pitanju fiskalnih kapaciteta. Dosta smo zaduženi i onda se prilagođavamo tome da se otvori mogućnost otvaranja sredstava iz EU fondova. Ono što mi smeta kod proračuna je višegodišnje ista ili slična struktura. Mora biti prilagodljiviji aktualnoj situaciji. Mislim na komunalnu, poduzetničku i stambenu politiku. Što se tiče potpore poduzetništvu, djeluje bezidejno i iz godine u godinu se potpore dodjeljuju istima. mislim da srednje i malo poduzetništvo treba poticati zapošljavanjem pripravnika, ulaganjem u poduzetničke zone. Tako mislim da bi trebali postupati gradovi koji žele zapošljavanje domaće radne snage. A što se tiče turizma, pravednom bi se raspodjelom postiglo puno više. Sport – vidljivo je da je sjednica tematska donijela određene promjene na bolje. Ono što ne vidim je da ćemo završiti atletsku stazu pa bih molio gradonačelnika da se o tome očituje. Licemjerno je poticati trkačke manifestacije, a da nam se djeca ljeti guše u prašini, a zimi u blatu. Sramota je i da djeca s teškoćama u razvoju ne mogu popraviti zube jer nemamo oralnog kirurga. Mislim da politiku potpore stanovanju moramo mijenjati. Treba poticati podstanarstvo jer nisu svi u stanju kupiti sebi stan. Predložit ću uskoro model za rješavanje ovog problema. Molim i odgovor zašto centar za pružanje usluga u zajednici nije više u proračunu? Dobro da su se pokrenule stvari za izvlaštenje za cestu na Nuncijati jer postoji zabrinutost kad će se moći gore graditi.

PERO VIĆAN
Radi se o djeci s posebnim potrebama i tu ga podržava. Gradonačelnik zna o čemu se govori. Mora se iznaći žuran način, neovisno o nadležnosti da ta djeca dobiju tu zdravstvenu zaštitu.

ANDRO VLAHUŠIĆ
Što se sve moglo raditi s tim novcima iz proteklih proračuna. Grad je jedinstven jer turisti plaćaju direktno u proračun kupnjom DuPassa.
Sport – možda da se da Gošku da ne budemo zadnji. Pitanje Vićanu je koliko treba dati novca da ne budemo na dnu treće lige.
Ako se ne postigne dogovor s liječnicima sa Županijom da pronađemo način – Vrtlaru to ne treba odmah, može kasnije da damo novce pa da si naprave nove prostore.

JASMIN DERAKOVIĆ
Podržat ću ovaj prijedlog proračuna. Podržavam ukidanje prireza jer čujemo da gubimo tri milijuna, ali je bitno da to ide izravno u džepove građana. Gradnja infrastrukture – ono što je bitno pohvaliti je sredstva za groblje Dubac, dom za starije i nemoćne i slično, a ono što me veseli je više novca za obrazovanje i sport. Mjeru energetske učinkovitosti moramo nadopuniti sa stambenim zgradama. Dubrovačka stanogradnja – pohvala za 30+30, ali imam pitanje: socijalne politike su pohvalne, ali zanima me dijela građana koji ne ulaze u mjere grada poput obitelji koje ne žive u adekvatnim uvjetima. Pritom mislim na obitelji sa dvoje ili više djece koji žive u malom stanu. Predviđeno je da preko državnog POS-a dobiju određene pogodnosti, a mi kao grad to nismo predvidjeli. Drugo rješenje bi mogao biti trajni najam.

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ
Stanogradnja – nisam vidjela da postoje novi planovi. SPominjali smo Nuncijatu i da bi se to moglo iskoristiti.
Natječaj za medije ste spominjali u prvoj godini mandata pa ste od toga odustali.
Dječja igrališta – kod kafića Antika bilo je ograđeno pa ako je moguće i to uređenje.
Azbest – kod TUP-a imamo taj problem i nemamo stavku o revitalizaciji, a povećavaju najam prostora i kredit se tako naplaćuje zašto onda povećanje i hoćemo li rješavati taj azbest?
Azil – jesu li iskorišteni kupljeni boksevi za novi azil?
Odvodnja – nisam nigdje vidjela odvodnju Hebrangove, a rekli ste da ćete to raditi zajedno.
Manjak medicinskih sestara i njegovateljica – jesmo li radili na tome?
Dvorana Gospino polje – jesmo li odustali od toga?
Projekt Halo – koliko ima korisnika?
Boćarska dvorana – razumijem potrebe, ali to bi došlo oko milijun eura pa može li se to negdje drugo plasirati jer to ipak jest najbitnija sporedna stvar.
Nemamo u planu nikakve garaže?
Grabovica – ne spominje se zatvaranje pa kad je taj kapacitet popunjen?

MARO KRISTIĆ (replika) 
Boćanje – spomenuli ste dvije dvorane. Moram reći da je to tradicijski sport i jedan od rijetkih kojim se mogu baviti sve generacije i pred izumiranjem je jer ne postoje uvjeti. Ovo je montažna dvorana, riječ je o 200 tisuća eura investicije što je skromno, a bitno za očuvanje.

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ (odgovor na repliku) 
Boćanje – treba ulagati, to je neupitno. Ja sam igrala balota pa to mogu razumjeti. To je oko milijun i to mi je čak previše jer je u Istri manji novac, a igra se prva liga.

TEREZINA ORLIĆ (DDS)
Drago mi je što ste povećali potpore za poduzetništvo žena.
Bosanka – znamo da je zapelo na proširenju ceste za Bosanku od magistrale prema gore. Imate li informacije u kojoj je to fazi? Može li to biti do početka sljedeće turističke sezone?

OLGA MURATTI (HSU) 
Zadovoljna sam prijedlogom proračuna i time da 77 posto građana ima besplatan pokaz. Istaknula bih i veliko zadovoljstvo pomaganjem u projektu Halo pomoć.

MATO FRANKOVIĆ 
Siguran sam da ćemo s rebalansom neke stvari poboljšati.
Atletska staza – radimo na rješenju, do iduće godine to možemo popraviti.
Oralni kirurg – dala je odgovor kolegica iz SDP-a da će se raspisati koncesija.
Centar za pružanje usluga u zajednici – u suradnji s Ministarstvom donesena je odluka i uskoro će se osnovati Centar za pružanje usluga u zajednici DNŽ. Grad će im dati na korištenje privremen prostore, a cilj je da ćemo dobiti instituciju koja će voditi dalje projekt. To nam je bilo bitno zbog EU fondova jer zakonski mi ne možemo biti prijavitelji.
Beskamatni zajmovi – donijeli su odluku o neplaćanju do 2027. oa ćemo pričati o svemu ostalome.
Rukometna dvorana – ukupan vrijednost 65 milijuna eura. Ono što smo radili s Vladom i resornim ministarstvom je da smo se obratili EIB-u. Jučer je stigao konačni odgovor i sad idući tjedan idemo u Ministarstvo financija i da odmah krenemo u raspisivanje natječaja. To je puno novaca, zato to nije u proračunu. Ukoliko to zatvorimo s Vladom, mi ćemo onda u siječnju moći morati rebalansirati proračun, osigurati sredstva i raspisati natječaj. Teško je da će biti u roku u kojem želimo, ali je bitno da mi napravimo multifunkcionalnu dvoranu. Time ćemo dobiti sve, moći ćemo konkurirati za sve.
Stambene zgrade – sufinanciramo energetsku učinkovitost, ali ne i solare. Nakon što smo spoznali ovaj know how za obiteljske kuće možemo to dogovoriti i za solare. Ne možemo mi financirati u potpunosti, ali možemo dio.
Ovo za obitelji koje žive u lošim uvjetima – moći će dobiti u ovom programu 30×30. Ne idemo samo za prvu nekretninu nego i za neadekvatne uvjete.
Parking – imamo dva parkinga: Mokošica i Park’n’Ride. To je vrlo zahtjevno, a mislim da mi na neki drugi način moramo poticati dio privatnih parkinga uz sve što mi možemo raditi jer će uvijek biti stavljeno na naglasak da je uz parking bitno i neke druge stvari.
TUP i azbest na krovu – tu se priprema dokumentacija za izmjenu krova. TUP je u sklopu projekta NEB-a s kojim će se to moći. Dodat će se dodatna sredstva za novu knjižnicu koja bi trebala biti u TUPu. To nam je jako važno, želimo da TUP bude centar u koji dolaze svi. Mislim da je to ogroman potencijal koji moramo iskoristiti.

Anita Bonačić Obradović i Andro Vlahušić bili su protiv, a Kristić i Ivan Cetinić suzdržani, a proračun je dobio potrebnu većinu glasova.