U prvoj ovosezonskoj emisiji “I to je život”, urednice i voditeljice Orlande Vlahušić Prkačin, na temu prilagodbe djece na vrtić gostovale su Tena Erceg Milković, psihologinja Dječjeg vrtića Konavle i Marijana Obradović, odgajateljica Dječjeg vrtića Palčica.

Odlazak u vrtić velika je promjena za djecu, ali i za cijelu obitelj. Svoje stručno mišljenje o procesu prilagodbe djece na vrtić dale su Tena Erceg Milković, psihologinja Dječjeg vrtića Konavle i Marijana Obradović, odgajateljica Dječjeg vrtića Palčica. Dijete se, objašnjavaju, u procesu prilagodbe suočava s brojnim promjenama, kao što su vrijeme kad jede, kada se budi, prostor s drugačijim igračkama, što kod djeteta izaziva osjećaj nesigurnosti. Prvi dolazak u vrtić težak je i djeci i roditeljima, djeca imaju različite reakcije, od plača, odbijanja jela i sudjelovanja u aktivnostima. Psihologinja Erceg Milković objasnila je kako je separacijska anksioznost normalna pojava kod djece jer prvi put odlaze iz njima poznate sredine u novu sredinu bez roditelja.

Naglašavaju važnost pripreme djece na vrtić od strane roditelja, važnost neumanjivanja djetetovih emocija, kao i važnost osvješćivanja vlastitih emocija roditelja zbog polaska djeteta u vrtić. Prilagodba djeteta nije gotova kad dijete prestane plakati, već kad počne normalno sudjelovati u svakodnevnim aktivnostima, zaključile su na kraju

Korisne savjete o prilagodbi djece na vrtić možete pogledati u videu ispod ili u petak, u 17.00 sati, na Dubrovačkoj televiziji!