Tijekom vijećničkih pitanja 36. sjednice gradskog vijeća pitanje je postavio čelnik DUSTRA-e Željko Raguž.

“Prošla je skoro godina dana od početka pandemije. Nakon što smo u početku bili zatečeni, neki su brže, neki sporije reagirali. Jedini koji su jedno vrijeme bili u zelenoj zoni bili su Istrijani, a vjerujem da će opet. Sezona 2021. ovisi isključivo o politici jer su svi stožeri zastupljeni tj. čelnici su političari pa tako i kod nas. Kako u 2020. nakon uspješng rujna i listopada stoji stožer tako i kod nas iza neuspjeha u ta dva mjeseca. Imamo razne nelogičnosti poput 50 ljudi na zidiću da piju kavu, a ne smije restoran otvoriti prema najboljim uvjetima. Napravili smo istu stvar. Sportaši ne smiju sami veslači i jedriličari na more jer eto to nešto ugrožava.”

Nakon isteka vremena za postavljanje pitanja, Ragužu je predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica sugerirao da svoje pitanje nastavi nakon gradonačelnikova odgovora.

Gradonačelnik Mato Franković odgovorio je na vijećničko pitanje: “Ono što je ključ je broj incidencije, to je faktor koji je unija uvela kao meritum. Danas je RH šesta po uspješnosti u EU. Jučer smo imali 200 na 100 tisuća stanovnika što znači da idemo prema oporavku. Stožer je zato jako oprezan. Ako ćemo se usporediti s drugima, naše su mjere još liberalne. Svima je važno izaći iz ove faze problematičnosti kako bismo ušli u fazu uporavka. Ne bih rekao da je uspješnost Istri bio Stožer. Mislim da je to nešto drugo. Emitivna tržišta. Kod nas su drugačija nego kod njih. Tu je ključna razlika. I tu je razlika u svemu što se dogodilo. Uspješniji su od nas jer kad nas je VB stavila u crvenu zonu to nam je izbilo sve aseve iz rukava. Da nas se promatralo kao regiju bilo bi drugačije. Od početka pandemije do danas s najmanjim brojem zaraženih najuspješnija je naša županija, ali o tome slabo pričamo.”

Raguž je u svom odgovoru istaknuo kako nije bio cilj poručiti gradonačelniku da vodi politiku stožera. “Imate sigurno mogućnost da apelirate da stožer donosi drugačije odluke. Uz sve epidemiološke mjere treba voditi računa o gospodarstvu. Ono što je binto – nije u Istru stavio u zelenu nitko drugi nego oni sami. Imaju stožer koji je politički, ali nisu trebali ni mogli solirati da je netko od drugih stranaka donio odluku. Tamo je IDS. Što bi bilo da je kod nas u županiji neka takva stranka na vlasti?”