Eduard Čengija, dubrovački branitelj i ratni zapovjednik bio je gost ovotjedne emisije Jedan na jedan koju uređuje i vodi Danijela Demarin Hasanović. Jedna od glavnih tema bilo je obilježavanje 6. prosinca tj. Dana dubrovačkih branitelja. I ovaj put u Dubrovnik su došli brojni, no ministar branitelja Tomo Medved nije bio među njima. Čengija je u emisiji komentirao kako se nada da je ministar imao razloga za izostanak, a njegovo obnašanje dužnosti ocijenio je dobrim.

Među onima koji su došli na obilježavanje bio je predsjednik RH Zoran Milanović koji nije bio pozvan na obilježavanje obljetnice oslobođenja krajnjeg juga u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije zbog čega je predsjednik župana nazvao jadnikom, a okupljene političare klošarima. Čengija kaže kako je predsjednik trebao biti pozvan, no ne odobrava njegov način izražavanja. “On je predsjednik države i vrhovni zapovjednik. 2011. kad je bila 20. godišnjica dana branitelja mi smo na Stradunu prodefilirali i tad je predsjednik bio Ivo Josipović. Predsjednik je institucija i zato je odluka koju je donio jedan čovjek sramotna. Pogotovo kasnije kad se komentiralo da su to branitelji tako htjeli. Nitko to nije tako htio. Ovdje bih jedino zamjerio predsjedniku što se koristi takvom retorikom. To se ne govori na groblju. Ja sam relevantan. I Vicko. I Dževad. I Miro. Nama ne trebaju oni. Da nije bilo nas, ne bi bilo njih. Oni trebaju šutjeti i odati počast poginulima. 450 branitelja je poginulo. Drugi smo po smrtnosti djece nakon Slavonskog Broda. Pa što treba više? Da su oni tada bili ovdje, ne bi tako govorili!” rekao je Čengija.

“Ovako kako se ponašaju čelnici Vlade i predsjednik Republike to je sramota za državu. Mene je sram to slušat. Ja se sramim sam sebe. I kakvu mi sliku šaljemo u svijet?”, zapitao se dubrovački branitelj i ratni zapovjednik.

Je li zadovoljan državom danas saznajte u kratkom video isječku. Cijelu emisiju pogledajte OVDJE.