U emisiji “Zdrav grad zdravog duha” gostovala je viša stručna suradnica u Odjelu za mentalno zdravlje pri Zavodu za javno zdravstvo DNŽ, Martina Jerinić Njirić.

Internetski sadržaji su danas gotovo dostupni svima u svakom trenutku, a pogotovo pojavom takozvanih pametnih telefona i brojnih usluga koje oni pružaju. Tehnologija se iz dana u dan mijenja i nažalost, iako se često zna koristiti kao alat za informiranje ili bilo kakvo virtualno druženje, određeni dio mlađe populacije se susreće i s negativnim aspektima tj. sa elektroničkim nasiljem koje predstavlja jedna oblik agresije koji se ostvaruje putem informacijske i komunikacijske tehnologije poput mobitela, video kamere, elektroničke pošte i internetskih stranica. ,

“Danas je ovisnost o internetu ovisnost o ponašanju.To je jedna navika boravka na internetu koja prerasta u ovisničko ponašanje, kada organizam ne može funkcionirati bez da osoba nije stalno prisutna i boravi na internetu.” istaknula je Njirić.

Neki od najvećih opasnosti koje vladaju internetom i novim medijima, osim ovisnosti koja je vrlo opasna, jest nasilje. U svijetu je ono poznato još i kao cyberbullying, a uključuje bilo kakav oblik višestruko slanih tekstualnih poruka, videozapisa ili poziva putem interneta ili mobilnog uređaja s ciljem da se uznemiri ili na bilo koji način povrijedi i napadne druga osoba koja se ne može zaštiti od takvih postupaka. Posljedice koje ono prouzroči mogu biti dugotrajne i različite. Počevši od mentalnih, emocionalnih pa sve do fizičkih.

https://youtu.be/_A81KVRj9n8

Cijelu emisiju u kojoj je gostovala viša stručna suradnica u Odjelu za mentalno zdravlje pri Zavodu za javno zdravstvo DNŽ, Martina Jerinić Njirić, možete pogledati na Youtube kanalu Dubrovačke televizije.