U ovotjednoj emisiji Jedan na jedan urednice i voditeljice Danijele Demarin Hasanović gostovao je sudac i glasnogovornik Općinskog suda u Dubrovniku Vlaho Bošković.

Sigurnost je za svaki sud važna, a Bošković je u emisiji otkrio je li se nekad, u svom desetogodišnjem iskustvu kao suca, osjećao ugroženo. “Ja ne, vjerojatno jer sam korpulentniji, ali znam da je bilo neugodnih situacija kod kolega i kolegica. Bilo je prijetnji, bilo je da bi pravosudni policajci morali ući u sudnicu. Nije to nešto što se često događa, ali je bilo takvih situacija.”

Inače, u Dubrovniku su danas 23 suca, a na Korčuli još njih osam. Bošković kaže kako je to optimalno i to traje posljednje četiri godine dok ih je prije toga dosta nedostajalo. “Kako moj, tako i svi sudovi u Hrvatskoj rješavaju veliki broj spisa. Rješavaju uvijek više predmeta nego što se zaprimi. 2009. je na razini države bilo 2 milijuna neriješenih predmeta, a danas ih je oko pola milijuna. Prošle godine su sudovi imali priljev od 1,3 milijuna predmeta i riješilo se nekih 57 tisuća predmeta više. To je ogroman broj, ali se stvarno svake godine smanjuje broj neriješenih predmeta, a tako i trajanje svakog postupka.”

Bošković je govorio i o posljedicama niskih plaća za budućnost pravosuđa u Hrvatskoj. “Strah nas je da u slučaju da se ne poboljša status i uvjeti rada na sudovima da će se dogoditi – imamo informaciju da jedna trećina sudaca u Hrvatskoj sljedeće godine ispunjava uvjete za mirovinu. Naša borba ide u smjeru da se poboljšaju uvjeti da ta struka bude tržišno konkurentna i da se mladi bave tim poslom.”

Detaljnije u videoisječku.

Cijelu emisiju pogledajte ovdje.