Ususret Valentinovu, Dubrovačke knjižnice su treću godinu za redom raspisale natječaj za najljepšu ljubavnu pjesmu ''Amor u knjižnici'' među osnovnim i srednjim školama s dubrovačkog područja, koji se 12. veljače prvi put održao virtualno preko Zoom aplikacije. Pobjednici su učenica 8. razreda OŠ Montovjerna, Vita Grimani, s pjesmom ''Neostvarena ljubav'' pod mentorstvom profesorice Danijele Bubalo, te Antun Pendo, učenik 2. razreda Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića, s pjesmom ''Ples zvonara'' pod mentorstvom profesorice Mirjane Žeravica. U kategoriji 'osnovne škole', drugo mjesto pripalo je Antei Teslak, učenici 5. razreda OŠ Mokošica i njenoj pjesmi ''Amor u knjižnici'' pod mentorstvom profesorice Ivane Obradović, dok je treće mjesto osvojila učenica 7. razreda OŠ Ivan Gundulić, Martina Lončar, s pjesmom ''Govorim.. vičem.. sanjam..'' pod mentorstvom profesorice Maje Bezina Mišić. U kategoriji 'srednje škole' na drugom mjestu je pjesma ''Skrivena'' Karmen Knežić, učenice 4. razreda Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića pod mentorstvom profesorice Mirjane Žeravica, koja je ujedno zaslužna i za treće mjesto ove kategorije koje je pripalo učenici 3. razreda iste škole, Antoniji Bračun, i njenoj pjesmi ‘’Postoje ljubavi’’. Ove godine pristigla su 22 rada, a o najboljima su odlučivali profesorica hrvatskoga jezika i spisateljica Staša Aras, profesorica hrvatskoga jezika i amaterska glumica Tajana Martić te spisateljica i knjižničarka Renata Zlatković. Moderatorica događanja bila je knjižničarka Katarina Palinić. Aras se zahvalila svima na ovom iskustvu ‘slušanja i čitanja’ u kojoj su učenici pokazali ‘raspon motiva’, ‘nove svjetove i ideje’, ‘hrabrost i iskrenost’.
– Poezija je ljubav koja traje cijeloga života (…) vidjeti ljubav u svakodnevnim stvarima, vidjeti ju oko sebe i znati to predstaviti u nekom ritmu i slici, to je jako važna stvar, i odlično je da vi sami to možete čitati i prenijeti – poručila im je.
Zahvaljujući sponzoru događanja ‘’Školska knjiga’’, svi sudionici osnovnih škola dobili su knjigu ''Mitologija – enciklopedija starogrčkih bogova, čudovišta i smrtnika’’, a srednjoškolci su nagrađeni knjigom ''Velike ideje -književnost''. Također, dobili su i zahvalnice za sudjelovanje, a već tradicionalno profesorica Martić sastavila je zajedničku pjesmu od svih prijavljenih radova koju je na kraju pročitala Staša Aras.