Na temu Dubrovnika oslikane su brojne slike, izrađene fotografije, napisane knjige… Dubrovnik se bira kao filmska kulisa najpoznatijih filmova i serija današnjice, poput Igre prijestolja. Međutim nemamo ga baš prilike vidjeti u stripovima. Andrew Villone, Amerikanac koji se iz Seattlea preselio u Sloveniju 2014. godine i u međuvremenu zaljubio u Dubrovnik, objavio je strip u kojem ne samo da je Dubrovnik mjesto radnje, već je i glavni lik Dubrovkinja. Autor i poznata dubrovačka ugostiteljica Ana Bitanga, koja u stripu nosi ime Raga (izvedeno iz Ragusa), gostovali su u emisiji ‘Sve u 16’. Villoneu nije bilo teško doći iz Slovenije kako bi dubrovačkoj publici putem Dubrovačke televizije predstavio svoj rad.

– Ideja o stripu u mojoj je glavi živjela i razvijala se godinama, međutim kako ne znam crtati, a smatrao sam da nisam vješt ni u pisanju nisam je realizirao. Onda je došao trenutak u životu kad sam odlučio da trebam pokušati. Razmišljao sam na način – što je najgore što se može dogoditi ako ne uspijem?! U principu ništa strašno. Kako sam puno dolazio u Dubrovnik i u Anin restoran gdje smo se sprijateljili kroz priče o vinu, filmovima… i ona je zaista jedna izvanredna mlada žena, odlučio sam da ona bude glavni lik. Nema za razliku od drugih super junaka previše super moći, osim što leti. – kazao je Villone.

– Naravno da sam se iznenadila kad me zazvao i zamolio da mu pošaljem neke svoje slike, jer ću biti u stripu. Doduše mislila sam – ajde čovjek ima super ideju, ali teško da će to ikad ugledati svjetlo dana, ali eto jest. Super je osjećaj biti strip junakinja. – kazala je Ana.

Razgovor pogledajte u videu.